<
>

2020 van Gudde: "Ik heb de uitspraken van Overmars en Jorritsma nooit begrepen"

Pro Shots

2020 was een hectisch jaar voor Eric Gudde. De directeur betaald voetbal van de KNVB was verantwoordelijk voor de afhandeling van de stilgelegde competitie en zag bondscoach Ronald Koeman naar FC Barcelona vertrekken.

Corona veroorzaakt onrust
Begin maart ging door de coronacrisis heel Nederland op slot. Dat betekende dat alle sport, inclusief het voetbal, stil kwam te liggen. Competities konden niet meer worden afgemaakt en regelgeving voor promotie- en/of degradatieregelingen was er niet. Alles kwam op het bordje te liggen van de directeur betaald voetbal van de KNVB: Eric Gudde.

Er werden online meetings georganiseerd om de clubs in te lichten over de besluitvorming van de KNVB, maar soepel verliepen die niet. Een gebrek aan communicatie verwijt Gudde zichzelf. “Je gooit je ziel en zaligheid er in om daar goede beslissingen te nemen, je moet durf nemen en besluitvaardig zijn, maar met name in de communicatie had het wel beter gemoeten.”

Overmars en Jorritsma gooien olie op het vuur
Terwijl Gudde met de KNVB de rust probeerde te bewaren waren er enkele bewindsvoerders die olie op het vuur gooiden. Marc Overmars, technische directeur van Ajax, was een van de eerste die pleitte voor het stilleggen van de competitie. “Ik heb die uitspraken nooit begrepen, net zo min als die van Burgemeester Jorritsma van Eindhoven, die roept: “Hier komt niemand meer op het trainingsveld.” Maar ook Fortuna en PEC die riepen: “Het is klaar.” Als je dan naar de ranglijst kijkt denk je dat heeft er ook nog iets mee te maken.”

Koeman vertrekt na succesvolle periode
Na twee en een half succesvolle jaren vertrok bondscoach Ronald Koeman ook nog is bij de KNVB. En dat kwam toch als een verrassing bij Gudde aan. “Ik had nooit verwacht dat Ronald weg zou gaan voordat het EK gespeeld ging woorden, los van corona. Maar ik zag wel in coronatijd dat het bij hem begon te wringen. Na de 8-2 van Barcelona tegen Bayern München dacht ik wel van oh jeetje, ik hoop dat die president (Bartomeu) niet langs gaat bij hem, nou die ging dus wel langs.” Gudde stelde vervolgens Frank de Boer aan als opvolger van Koeman.

Positieve blik op 2021
Na een hectische en bewogen jaar gaat ook de blik van de directeur betaald voetbal op 2021. “Opgeven is wat mij betreft geen optie. Het vaccin komt, en de testen, ik ben ervan overtuigd dat we in 2021 ook weer betere tijden gaan meemaken. Dan is het ook mooi om met z’n allen door te knokken om dat punt te bereiken.”