<
>

Weghorst bonkt hard op de deur van Frank de Boer

Wout Weghorst Pro Shots

Wout Weghorst is bij Wolfsburg bezig aan een ijzersterk seizoen. De teller in de Bundesliga dit seizoen staat inmiddels op negen doelpunten. Er lijkt nog altijd rek te zitten in de hardwerkende spits en bondscoach Frank de Boer zal hem ongetwijfeld nauwlettend in de gaten houden. Zijn cijfers sinds zijn komst bij Wolfsburg liegen er niet om.

Ook afgelopen weekend was Weghorst met twee doelpunten tegen Eintracht Frankfurt weer de grote man van Wolfsburg. Zijn uitstekende vorm bleef analist Kenneth Perez in Voetbalpraat niet onopgemerkt. “Dat vind ik gewoon heel knap, van een speler die niet in de buurt komt van het Nederlands elftal. Ik wil hem nergens inpraten, Oranje speelt pas weer in maart. Maar dit is heel knap voor een speler waar je toch van dacht dat het plafond snel in zicht zou komen. Maar dat is nog niet het geval.”

Bij zijn eigen club heeft Weghorst zich inmiddels in een illuster rijtje van Bundesliga-topscorers geschaard. Weghorst staat al stevig op de vierde plek en de aantallen van de top 3 lijken haalbaar, mits de spits Wolfsburg nog een paar seizoenen trouw blijft. Om nummer één Edin Dzeko van de troon te stoten heeft Weghorst nog 25 doelpunten nodig.

Ook als we de cijfers van Weghorst vergelijken met andere spitsen uit de Bundesliga behoort de aanvaller tot één van de beste afmakers. Sinds zijn debuutseizoen 2018/19 maakte hij 42 doelpunten. Sindsdien hoeft de Nederlander alleen Timo Werner (44) en Robert Lewandowski (68) voor zich dulden.

Een spits met dergelijke cijfers staat natuurlijk op de radar van het nationale team, maar bondscoach Frank de Boer geeft voorlopig nog de voorkeur aan Luuk de Jong. De aanvaller van Sevilla lijkt onomstreden en gezien zijn spel bij Oranje lijkt er ook geen reden om hem te vervangen. Desondanks zal ook De Jong de hete adem van Weghorst in zijn nek voelen.

Als we de statistieken van Weghorst in de Bundesliga (sinds 2018-19) en Luuk de Jong in La Liga (sinds 2019-20) naast elkaar leggen valt gelijk op dat de cijfers die de meevoetballende kwaliteiten weergeven nagenoeg gelijk zijn. Het verschil in aantal balcontacten, gewonnen kopduels, passnauwkeurigheid en gecreëerde kansen per negentig minuten is minimaal.

Het grootste verschil tussen Weghorst en De Jong zit in de productiviteit, niet geheel onbelangrijk voor een spits. Weghorst kwam elke 125 minuten tot een goal of assist, terwijl De Jong hier 288 minuten voor nodig had.

Het zijn prachtige cijfers voor Weghorst, die iedere keer weer het ongelijk bewijst van zijn vele criticasters. Bij zijn eerste club FC Emmen waren er al twijfels en ook bij iedere club waar hij daarna kwam was dat steeds weer het geval. Maar met zijn werklust, karrevracht aan goals en vertrouwen in zichzelf laat hij nog altijd een stijgende lijn zien. Of hij ook de twijfels bij bondscoach Frank de Boer weg weet te nemen merken we in maart, als Oranje weer interlands speelt. De bondscoach zal vanavond in ieder geval een aandachtig toeschouwer zijn.