<
>

Maradona: na 60 jaar is er een einde aan een leven zonder rust

Diego Maradona Pro Shots

De voetbalwereld werd woensdag flink opgeschud: legende Diego Maradona is overleden. De Argentijnse volksheld kwakkelde al enige tijd met zijn gezondheid, de hartstilstand van woensdag werd hem uiteindelijk fataal. En zo kwam er na 60 jaar een einde aan een leven in de schijnwerpers.

Want rust had Maradona eigenlijk nooit. Waar hij ging, gingen camera's. Zo werd er op het WK van 2018 in Rusland op beeld gevangen hoe Pluisje zich ogenschijnlijk onder invloed op de tribunes in Sint Petersburg tentoonstelde (zie foto). De camera's om hem heen vormen een iconisch beeld van het leven van Maradona: nooit rust.

Die rust heeft Maradona op woensdag 25 november 2020 wel gevonden.

Op het netvlies blijven de weergaloze passeerbewegingen, een fluwelen balbehandeling en een subliem spelinzicht. Het onbetwiste hoogtepunt in zijn carrière was de winst op het WK voetbal van 1986 in Mexico. Maar er is meer. Wij brengen het turbulente leven van Diego Armando Maradona in beeld.

Jeugd

Maradona zag het levenslicht op 30 oktober 1960 en groeide op in Villa Fiorito, een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires. Voetballen bleek zijn ziel en zaligheid. Samen met zijn broers Hugo en Eduardo, die later ook profvoetballer werden, was pleintjesvoetbal het devies.

Op tienjarige leeftijd werd Diego ontdekt toen hij voetbalde bij Estrella Roja, een club bij hem in de buurt. Hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Argentinos Juniors. En daar ging hij als een speer.

Op twaalfjarige leeftijd vermaakte hij het publiek al tijdens de wedstrijden van het eerste door de bal hoog te houden in de rust. Niemand had toen kunnen voorspellen hoe iconisch dit uiteindelijk zou worden. In 1989 vermaakte Maradona als bewezen superster het publiek bij Napoli door de bal hoog te houden op ?Live is Life ?van Opus. Wie aan Live is Life denkt, denkt aan Maradona. Wie aan hooghouden denkt, denkt aan Maradona. Het zal voor altijd verbonden blijven aan de Argentijnse grootheid.

Debuut in het profvoetbal

Op 15-jarige leeftijd debuteerde Maradona als prof voor Argentinos Juniors. Hij speelde er vijf jaar, tussen 1976 en 1981 en kwam tot 115 treffers in 167 optredens. Met deze indrukwekkende cijfers verdiende hij een transfer naar het grote Boca Juniors. Een jongensdroom.

Hij bekroonde zijn debuutseizoen in Buenos Aires met de enige Argentijnse landstitel die hij in zijn carrière zou winnen.

Na het WK van 1982 maakte Maradona voor zo'n acht miljoen euro de overstap naar FC Barcelona, destijds een recordbedrag. Ondanks drie prijzen, waaronder de Copa del Rey, werd het niet het gedroomde huwelijk: na wat aanpassingsproblemen kreeg Maradona geelzucht, waardoor hij tot maart 1983 uitgeschakeld was.

In het seizoen erna brak hij zijn been na een harde charge van Athletic Bilbao-verdediger Andoni Goikoetxea. Tegen datzelfde Bilbao speelde Maradona in 1984 zijn laatste wedstrijd als Blaugrana. In de verloren finale van de Copa del Rey krijgt Maradona het aan de stok met zijn opponenten, waarop hij moedwillig een tegenstander trapt. Het mondt uit in een gigantische vechtpartij tussen beide ploegen.

Transfer naar Napoli: een meesterzet

Die zomer liet Maradona Barcelona achter zich en verkaste hij naar Napoli, destijds een kwakkelende club in de Italiaanse Serie A. Het bleek een meesterzet. Met twee landskampioenschappen en een UEFA Cup-triomf zette Maradona Napoli op de kaart.

Tot op de dag van vandaag zijn dat de enige twee landstitels voor de Gli Azzuri, iets waar Napolitanen hem nog altijd dankbaar voor zijn. Napels ademt Maradona.

Van straatjongen naar volksheld

Het absolute hoogtepunt in de carrière van Maradona is het WK 1986 in Mexico. Als speler van Napoli was Maradona daar de grote vedette die Argentinië eigenhandig - zowel letterlijk als figuurlijk - aan de wereldtitel hielp.

Hij speelde alle minuten, bereidde vijf doelpunten voor en maakte er zelf ook vijf. Waaronder zijn twee meest iconische doelpunten. In de met 2-1 gewonnen kwartfinale tegen Engeland scoorde Maradona tweemaal: de eerste met de hand, de tweede na een fabelachtige en kenmerkende solo.

Hand van God: tekenend voor de persoon Maradona

Bijna 20 jaar zou hij het volhouden: het was de hand van God. En misschien was dat ook wel zo.

De twee doelpunten zijn tekenend voor de persoon Diego Maradona. De handsbal als giftige valsspeler, de solo als voetballend grootmeester.

Na de kenmerkende kwartfinale scoorde Maradona in de halve finale tegen België wederom twee keer, in de finale tegen West-Duitsland bereidde hij de winnende 3-2 voor. Zijn status als legende was in beton gegoten en een volksheld was geboren.

Na het uiterst succesvolle WK van 1986 volgden er twee wereldkampioenschappen die wellicht even turbulent waren, maar dan in negatieve zin.

In 1990 vond het WK plaats in Diego's Italië. Met horten en stoten bereikte Argentinië de halve finale, waarin het Italië trof in het Stadio San Paolo, de thuisbasis van Napoli. De meeste Napoli-supporters wilden Argentinië en 'hun' Maradona zien verliezen. Na een gelijkspel kwam het tot strafschoppen. Maradona schoot de zijne binnen en zag Argentinië uiteindelijk de finale bereiken, waarin Maradona uitgefloten werd door de Italiaanse supporters. Argentinië verloor van West-Duitsland.

Startschot van de aftakeling

Het WK van 1994, waarin Argentinië al in de achtste finale werd uitgeschakeld door het Roemenië van Gheorghe Hagi, werd overschaduwd door een schandaal. Maradona werd bij een dopingcontrole ontmaskerd en geschorst. Het bleek het startschot van de aftakeling. Als sportman en als gezond mens.

Na zijn vertrek bij Napoli in 1991 streek Maradona nog neer bij Sevilla en Newell's Old Boys, alvorens hij bij Boca Juniors de cirkel rond maakte en zijn carrière in 1997 als profvoetballer afsloot.

De schijnwerpers bleven

In de jaren die volgden bleven de schijnwerpers gericht op Diego Maradona. In 2000 werd hij in het ziekenhuis opgenomen wegens hartproblemen, in 2004 en 2007 vonden soortgelijke incidenten plaats. Maradona verscheen in de jaren erna meerdere keren tonnetje rond in verscheidene rollen, een karikatuur van de topvoetballer die hij ooit was.

Op 2 november van dit jaar werd Maradona eveneens opgenomen in het ziekenhuis. Bij hem werden verschijnselen van bloedarmoede en uitdroging geconstateerd. Een gevolg van psychische klachten, aldus zijn lijfarts. Ruim een week na zijn opname in het ziekenhuis werd Maradona overgebracht naar een revalidatiekliniek. Daar zou hij een afkickprogramma gaan volgen. Na zijn opname in de kliniek werd het vrijwel stil rondom de legendarische Argentijn.

In die stilte is Maradona woensdag aan zijn einde gekomen. De rust die Maradona in 60 jaren nooit gekend heeft, heeft hij op 25 november 2020 gevonden. Een van 's werelds beste voetballers ooit is niet meer.