<
>

Officieel: Frank de Boer nieuwe bondscoach Oranje

Frank de Boer Pro Shots

Frank de Boer is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De vijftigjarige oud-international tekent een contract tot en met het WK van 2022, met een tussentijds evaluatiemoment na het EK van volgend jaar. De Boer zit op 7 oktober bij de interland tegen Mexico voor het eerst op de bank.

De Boer is de opvolger van Ronald Koeman, die afgelopen zomer naar FC Barcelona vertrok. Daarna nam assistent Dwight Lodeweges als interim-bondscoach zijn taken over. Koeman wenst De Boer veel geluk via Instagram.

De KNVB maakte nog niet bekend hoe de technische staf van De Boer er verder uit gaat zien. De 112-voudige international wordt vrijdag in Zeist gepresenteerd.

De voormalige trainer van Ajax, Internazionale en Crystal Palace zat zonder club nadat hij op 24 juli vertrok bij Atlanta United. De ploeg presteerde teleurstellend tijdens het MLS is Back Tournament en verloor daarin drie wedstrijden. De Boer won eerder tijdens zijn periode bij Atlanta United de Campeones Cup en het bekertoernooi. Bij zijn vorige twee clubs moest hij al snel vertrekken.

In Nederland was De Boer wél succesvol als trainer. Hij werd in december 2010 hoofdtrainer van Ajax en leidde de Amsterdammers naar vier landstitels.

De Boer was als trainer al eens werkzaam bij het Nederlands elftal. In de zomer van 2010 was hij assistent van bondscoach Bert van Marwijk tijdens het wereldkampioenschap in Zuid Afrika, waar Oranje de finale haalde.

112-voudig international
Als speler kwam Frank de Boer liefst 112 keer uit voor het Nederlands elftal; alleen Wesley Sneijder en Edwin van der Sar droegen het Oranjeshirt vaker. Zijn debuut maakte hij in 1990 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. Het EK-kwalificatieduel met Tsjechië - op 29 maart 2003 - was zijn honderdste interland. De Boers laatste optreden in Oranje dateert van een jaar later: tijdens het Europees kampioenschap van 2004 in de kwartfinale tegen Zweden.

De Boer was zondag 13 september te gast bij Goedemorgen Eredivisie en sprak toen over het eventuele bondscoachschap, waarvoor ook Frank Rijkaard en Peter Bosz werden gepolst.