<
>

Sterke defensie helpt FC Twente in race om plek drie

Pro Shots

FC Twente is de grote winnaar van speelronde 21. Waar AZ niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel bij Almere City en Ajax een pijnlijke nederlaag leed bij sc Heerenveen, waren de Tukkers met drie goals in dertien minuten snel klaar bij Excelsior. Waar de vroege doelpuntenregen de aandacht kreeg, kwam Twente voor de zoveelste keer dit seizoen nauwelijks in de problemen op defensief vlak. Sinds de winterstop incasseerde de ploeg van trainer Joseph Oosting de minste treffers van alle Eredivisie-clubs.

Als we ietwat inzoomen op het defensieve succes van Twente, vallen vier dingen op.

Piekfijne pressing

Onderstaand fragment tegen Excelsior laat op subtiele wijze hoe goed dit Twente gecoacht is. Nadat de thuisploeg via Arthur Zagre de bal verovert, jagen de bezoekers niet halsoverkop achter de verloren bal aan, maar nemen zij de afgesproken defensieve structuur in. Pas op het moment dat Excelsior de Twentse pressing 'triggert' met een ongunstig balcontact - in dit geval: de bal aannemen op het middenveld met de rug naar het vijandelijk doel gekeerd - en vervolgens voor een terugspeelpass kiest, is het spel op de wagen. Als strak georganiseerd collectief jaagt Twente de man aan de bal en diens omringende ploeggenoten af.

De cijfers bevestigen dat de ploeg van Oosting uitstekend druk zet dit seizoen. Alleen PSV staat gemiddeld per defensieve ingreep nóg minder passes toe dan de Tukkers. Hoe lager dit PPDA (passes per defensive action) van een ploeg, hoe effectiever doorgaans de druk is.

De laat ligt hoog bij dit Twente. De bijdragen die de voorste spelers op defensief vlak leveren, zijn nagenoeg even belangrijk als hun aanvallende impact. Technisch begaafde nieuwkomers als Naci Ünüvar, Younes Taha en Mitchell van Bergen komen maar spaarzaam aan hun minuten, omdat zij simpelweg niet aan beide kanten van de bal de hoge intensiteit leveren die Daan Rots, Sem Steijn en Michel Vlap leveren.

Onvermoeibare drukzetter

De data laten vooral zien hoe effectief Rots dit jaar is als drukzetter. De jonge rechtsbuiten leidt zelfs de gehele Eredivisie in balveroveringen binnen 30 meter van het vijandelijk doel.

Rots valt defensief vooral op door zijn enorme 'motor'. De linkspoot heeft duidelijk geleerd dat de aanhouder wint bij drukzetten. Iets wat je terugziet in fragmenten zoals onderstaande, waarbij hij pas in tweede instantie de bal verovert.

Met Manfred Ugalde had Twente ook al de toenmalige leider in 'hoge veroveringen' van alle Eredivisie-spitsen in de selectie. Dat Oosting van meerdere aanvallers drukspecialisten heeft weten maken, verdient een groot compliment.

Puntenpakker onder de lat

Een van de beste transfers in de clubhistorie deed Twente in de zomer van 2021, toen het Lars Unnerstall van PSV overnam. Waar de impact van doelmannen van seizoen tot seizoen kan schommelen, is de Duitse goalie voor het derde seizoen op rij ronduit een puntenpakker voor de Tukkers. Zijn data zijn dan ook dominant. Op basis van Expected Goals tussen de palen presteert Twente 23 doelpunten beter dan je redelijkerwijs mag verwachten, wanneer het Unnerstall onder de lat heeft staan. Dat noemen we nog eens een puntenpakker.

Recentelijk bevestigde Unnerstall die status nog maar eens, door ondanks een barrage aan Feyenoord-kansen de nul te houden in de Kuip.

Waar de voorhoede en het middenveld van het sterke Twente van 2022/23 flink zijn leeggekocht, is op de achterste vijf posities in het elftal de continuïteit behouden. Ook een belangrijke factor in het defensieve succes.

Defensief duo bepaalt teamidentiteit

Dat de ploeg van Oosting zo dapper vooruit durft te blijven pressen, kan het doen door het grote vertrouwen in het centrale duo achterin. Met de atletische Mees Hilgers beschikt Twente over een uitstekende 'pressing-verdediger'. Het soort centrale verdediger dat op zijn effectiefst is als hij met grote ruimtes in zijn rug mag opereren.

Ook is Twente moeilijk te kloppen via voorzetten. Dit is grotendeels te danken aan de uitstekende kopkracht van captain Robin Pröpper. De lange veteraan verliest weinig belangrijke kopduels, wat het meest voorkomende Plan B (directer spel met meer voorzetten) van veel opponenten vaak neutraliseert.

Met nog dertien speelrondes te gaan heeft Twente een voorsprong van respectievelijk acht en negen punten op concurrenten AZ en Ajax. De strijd om plek drie lijkt dus steeds meer in het voordeel van de Tukkers te vallen. In Enschede en omstreken mag men langzaam maar zeker beginnen dromen van deelname aan de Champions League-voorrondes.