<
>

Henk de Jong-effect bij Cambuur: "Het is geen toeval"

SC Cambuur zit weer in de lift. Onder leiding van Henk de Jong is de ploeg uit Leeuwarden nu zes duels ongeslagen (4x winst, 2x gelijk). Maar in hoeverre kun je spreken van een Henk de Jong-effect bij Cambuur?

Op 6 oktober verloor Cambuur met 5-2 op bezoek bij FC Dordrecht. Het bleek achteraf gezien de laatste wedstrijd van Sjors Ultee als trainer van Cambuur, dat was afgezakt naar een elfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Daarna nam Henk de Jong het stokje over. Het clubicoon begon nog met een valse start (2-3 verlies tegen NAC), maar hij heeft zich inmiddels aardig herpakt met vier zeges uit de laatste vijf duels. Cambuur is door die goede serie gestegen naar de vijfde plaats in de competitie.

"Het zijn twee trainers die een schokeffect teweeg hebben gebracht", zegt Kees Luijckx over Henk de Jong en Peter Maes in Voetbalpraat van 24 november. "Bij Cambuur is het nog niet dat ik denk die spelen een totaal ander voetbal, maar de resultaten zijn gewoon heel erg goed. Ik denk dat De Jong de juiste snaar weet te raken. Het is geen toeval al die punten die ze verzamelen."

Geen toeval

Milan van Dongen stelt dat het vooral het feit is hoe De Jong een team weet te kneden. "Tactisch doet hij goede dingen, maar het is vooral de teamgeest en hoe hij spelers weet te raken. Hij kan er samen iets van maken." Kees Kwakman sluit zich aan bij Van Dongen. "Qua spelprincipes heeft De Jong wel weer wat veranderd. En hij geeft jongens vertrouwen. Balk die nu speelt en Smit samen met Uldrikis. Het moet net even goed vallen. Dat zijn eigenlijk twee centrumspitsen, maar hij heeft het toch voor elkaar gekregen dat dat loopt. Verder is hij denk ik heel duidelijk naar de spelers. Het is geen toeval dat het nu gaat draaien onder Henk."

Wat blijkt uit de cijfers is dat Henk de Jong zijn ploeg meer laat scoren en veel minder doelpunten tegen krijgt. Dat is het grootste verschil met Ultee. Wat verder opvalt is dat Cambuur onder De Jong minder vaak schiet, maar dat de schotconversie wel hoger is.

Je kunt zeker wel stellen dat het Henk de Jong-effect heeft gewerkt, want wat ook nog opvalt is dat de passnauwkeurigheid onder De Jong is gestegen. Zijn ploeg heeft een passzuiverheid van 78,1% tegenover 72,5% onder Ultee. Of Cambuur de stijgende lijn kan doorzetten thuis tegen FC Eindhoven zien we vanavond.

Het schakelkanaal van de Keuken Kampioen Divisie 'Voetbal op Vrijdag' is vanaf 19:15 uur live te zien op ESPN 1.