<
>

Vanavond loting voor EK: Oranje in pot 3

Potindeling EK 2024 I ESPN

Vanavond om 18:00 uur is in Hamburg de loting voor het EK van 2024 in Duitsland. Nederland zit in pot 3. Door de indeling van pot 2 lijkt dat eerder gunstig dan ongunstig.

Voor de potindelingen wordt door de UEFA gekeken naar het totaal aantal behaalde punten van de deelnemers in de EK-kwalificatie. Bij gelijke punten is het doelsaldo de doorslaggevende factor. Het EK 2024 kent in totaal 24 deelnemers; die worden onderverdeeld in vier potten van zes landen.

Gunstig voor Oranje?

Oranje treft sowieso één topland in de groepsfase van het EK, want pot 1 bestaat uit Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België en Engeland. Pot 2 lijkt op papier te zorgen voor een kwalitatief mindere groepsgenoot op het EK. Hongarije, Turkije, Denemarken, Albanië, Roemenië en Oostenrijk staan allemaal lager dan Nederland op de FIFA-ranking.

In de pot van Nederland valt één land op. Kroatië plaatste zich op het nippertje rechtstreeks voor het EK, door in de laatste kwalificatiewedstrijd met 1-0 te winnen van Armenië. Zo ontliep de WK-halvefinalist de play-offs.

Daardoor schoof Italië wel door naar pot 4 en is het dus een mogelijke tegenstander van Oranje. De Europees kampioen dankt deze plaatsing aan de tegenvallende prestaties in de kwalificatiecyclus. De pot van Italië kent verder Servië en Zwitserland als gekwalificeerde landen.

Play-offs

Tijdens de loting zijn er drie open plekken. Deze worden opgevuld door de winnaars van de play-offs, volgend jaar maart. 12 landen gaan het via drie routes tegen elkaar opnemen voor die laatste drie plekken. Wales neemt het in route A op tegen Finland. De winnaar van dat duel speelt in de finale van de play-offs thuis tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Polen en Estland.

In route B speelt Bosnië en Herzegovina thuis de halve finale tegen Oekraïne. De winnaar van dat duel speelt de finale thuis tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Israël en IJsland.

In de derde en laatste route neemt Georgië het thuis op tegen Luxemburg. De winnaar speelt daarna thuis tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Griekenland en Kazachstan.