<
>

Jong Oranje wint van Jong Zweden in vermakelijk duel en blijft foutloos

Jong Oranje heeft de wedstrijd tegen Zweden met 4-2 gewonnen. Door de zege blijft de ploeg van trainer Michael Reiziger foutloos in de EK-kwalificatie. Oranje heeft 18 punten uit 6 wedstrijden en staat stijf bovenaan in Groep C, al moest het tegen Zweden wel de eerste tegengoals incasseren.

In de Borås Arena kende Jong Oranje de eerste echte grote test van de EK-kwalificatie. Bij de Zweden stonden onder meer Malmö FF-basisspeler Sebastian Nanasi, Kopenhagen-talent Roony Bardghji en Joe Mendes van het Portugese Braga in de basis.

Daartegenover moest Reiziger het doen zonder Ajax-back Devyne Rensch. Hij was niet fit genoeg om te beginnen, waardoor Neraysho Kasanwirjo op rechtsback terug te vinden was.

De ploeg van Reiziger had het meteen lastig met Zweden. Vitesse-spits Joel Voelkerling Persson kan in de Eredivisie het net nog niet vinden en hielp ook tegen Jong Oranje al na drie minuten een grote kans om zeep.

Na die kans bleef Zweden via de handige buitenspelers Nanasi en Mendes dreigend, maar tot grote kansen kwam het niet meer. Aan de andere kant had Emanuel Emegha de voorkeur boven Noah Ohio, maar het vizier van de Nederlander stond niet op scherp.

In de 35ste minuut kreeg de aanvaller van RC Strasbourg de bal voor zijn voeten na een vlotlopende aanval, maar hij schoot uit kansrijke positie vrij kansloos naast.

Vlak voor rust kwam het duel echt tot leven. Sontje Hansen verspeelde de bal op simpele wijze, waardoor Nanasi op Oranje-doelman Calvin Raatsie af kon. Via de rug van Hansen ging de bal uiteindelijk tergend langzaam over de doellijn. Finn van Breemen leek de bal nog voordat hij in het doel viel weg te kunnen schieten, maar peerde mis: 1-0.

Lang keek Jong Oranje echter niet tegen de achterstand aan. In de aanval na de aftrap verdiende Kenneth Taylor een hoekschop. Die kwam uiteindelijk terecht bij Hansen die raakschoot en zijn fout goedmaakte. 1-1 was ook de ruststand.

Knotsgekke slotfase

Na de pauze kreeg Jong Oranje wat meer controle over de wedstrijd. Het kreeg meer grip op het middenveld en de Zweden konden minder gevaarlijk worden. Aan de andere kant was Nederland wel dreigend. Zo schoot Ruben van Bommel de bal na een fraaie actie op de lat.

Na een sporadische Zweedse uitbraak én een volgende grote kans voor Voelkerling Persson, kwam Jong Oranje verdiend op 1-2. Na een fraaie aanval schoot invaller Youri Regeer de bal in eerste instantie op de paal, waarna Van Bommel de bal heel beheerst in de verre hoek krulde.

In de absolute slotfase mocht invaller Noah Ohio de beslissing binnenschieten. Na een razendsnelle counter maakte de aanvaller geen fout oog in oog met Zweden-doelman Oliver Dovin en zorgde hij voor de 1-3.

Terwijl Oranje al met zijn gedachten in het vliegtuig terug zat, gaf Zweden toch nog niet op. Het bleef hoop houden op een goede afloop en drong aan. Het kreeg nog een hoekschop in de blessuretijd. Invaller Joakim Persson kopte binnen en zorgde toch weer even voor spanning.

Aan die spanning maakte Van Bommel daarna echter meteen weer een einde. De aanvaller van AZ profiteerde van de Gung Ho-mentaliteit van de Zweden en schoot geheel vrijstaand raak, nadat Oranje via slechts een paar passes voor de Zweedse-doelman kwam te staan.

Jong Oranje blijft foutloos en gaat in een behoorlijk tempo richting plaatsing voor het EK van 2025 in Slowakije.