<
>

Sturing: "Had mezelf voorgenomen dit nooit meer te doen"

ANP

Er zijn weinig dingen zeker in het leven, behalve dat je ooit geboren bent, ooit komt te overlijden én dat Edward Sturing wéér interim-trainer bij Vitesse is. Maandag maakte de club bekend dat voor de zevende keer Sturing als eindverantwoordelijke voor de groep wordt gezet. ‘Edje-interim’ had zichzelf voorgenomen dit nooit meer te doen, maar zijn Vitesse-hart gaf de doorslag.

Eind vorige week benaderde technisch directeur Benjamin Schmedes Sturing. Na een aantal gesprekken met verschillende kandidaten kwam hij naar voren als de beste kandidaat voor deze tijdelijke job. Zelf zegt de clubman daarover:

“Iedereen weet hoe onze club er voor staat. Ik had mezelf voorgenomen dit nooit meer zou doen, alleen in deze situatie moet iedereen binnen de club opstaan. Je moet er voor de jongens zijn. Het is een rotsituatie, ze staan achttiende in de Eredivisie. Daar willen we wegkomen en je gunt de jongens een trainer die dat ook graag wil. Ik ben iemand die daar heel graag weg wil komen.”

Mogelijk langer aanblijven

En dus gaf Sturing zondag zijn jawoord. De 60-jarige Apeldoorner tekent in eerste instantie voor een termijn tot aan de winterstop, wat opvallend is omdat hij vaak heeft geroepen voor een langere termijn voor de groep te willen staan.

“Tot aan de winterstop spelen we vijf wedstrijden. Dat geeft de club tijd om te bepalen welke definitieve beslissing ze willen nemen. Het wil niet zeggen dat ik daarna niet door zou kunnen gaan. Voor mij is het nu zaak om deze groep te leren kennen. Normaal werd ik vanuit een rol als assistent interim-trainer. Nu niet. Ik sta vandaag ook voor het eerst met deze groep op het trainingsveld.”

Geen ruimte voor Janssen en Van der Weerden

Nog voor het aanstellen van Sturing kwam naar buiten dat de technische staf op de schop zou gaan. Naast Sturing zullen de komende wedstrijden Nicky Hofs en Tim Cornelisse op de bank plaatsnemen als zijn assistenten. Theo Janssen en Chris van der Weerden, die onder de vorige trainer Phillip Cocu nog assistent waren, moeten wijken.

“Phillip zei het eigenlijk wel goed bij zijn afscheid, namelijk dat ‘er iets moest veranderen bij het elftal’. Dat vonden wij ook, met name ook de club. Dat heeft niks met Van der Weerden, Janssen of met hun functioneren te maken, maar we willen nieuwe gezichten én een nieuwe start. Of het gaat helpen, dat weten we niet, maar we willen alles aangrijpen om een nieuwe start te maken”, zegt Sturing.

Schmedens zegt over het afscheid moeten nemen van ‘kind van de club’, Janssen: “Het doet pijn om hem weg te halen, omdat hij zich uitstekend ingezet heeft. Hij zal altijd een kind van de club blijven. Hij heeft ervaring opgedaan bij het eerste en heeft zeker ook impact gehad. We gaan binnenkort met elkaar in gesprek. Hij wil zich verder ontwikkelen als coach en wij zullen hem daarin ondersteunen.”

“Ik heb met hem gepraat. Natuurlijk was hij teleurgesteld en dat is logisch. Dat begrijp ik ook. Soms moeten er harde beslissingen genomen worden in de voetbalwereld. Dat is nu gebeurd. Wij hebben het gedaan omdat het het beste is voor de club. Hij wil het beste voor de club dus ergens zal hij het wel begrijpen. Misschien niet vandaag, niet morgen maar ergens in zijn toekomstige carrière als coach wel.”

Schmedes zegt over het afscheid moeten nemen van ‘kind van de club’, Janssen: “Het doet pijn om hem weg te halen, omdat hij zich uitstekend ingezet heeft. Hij zal altijd een kind van de club blijven. Hij heeft ervaring opgedaan bij het eerste en heeft zeker ook impact gehad. We gaan binnenkort met elkaar in gesprek. Hij wil zich verder ontwikkelen als coach en wij zullen hem daarin ondersteunen.”

“Ik heb met hem gepraat. Natuurlijk was hij teleurgesteld en dat is logisch. Dat begrijp ik ook. Soms moeten er harde beslissingen genomen worden in de voetbalwereld. Dat is nu gebeurd. Wij hebben het gedaan omdat het het beste is voor de club. Hij wil het beste voor de club dus ergens zal hij het wel begrijpen. Misschien niet vandaag, niet morgen maar ergens in zijn toekomstige carrière als coach wel.”

“Ik zeg niet dat ik de reddende engel ben”

Aan Sturing de taak om Vitesse weg te loodsen van de laatste plek. De voormalig hoofd jeugdopleidingen denk dat er best meer uit deze groep te halen valt, maar dat dit elftal ‘in een soort vicieuze cirkel zat en dat het lastig is om daar uit te komen’.

“We gaan heel hard trainen met deze jongens. Ook een bepaalde manier van werken veranderen. Ik zeg niet dat ik de reddende engel ben. Cocu is een uitstekende trainer. Edward Sturing is geen betere trainer, maar wel een andere. Ik ben ook een ander mens met een ander karakter. Misschien gaat dat werken, daar is natuurlijk geen enkele zekerheid voor. Ik vind het een mooie uitdaging. Daar houd ik wel van. Als mensen zeggen dat het heel zwaar wordt dan zeg ik ‘ja, klopt’, maar dat vind ik wel leuk.”