<
>

Koeman: "Goed dat bepaalde spelers een kans krijgen"

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond, met het EK-ticket al op zak, de laatste kwalificatiewedstrijd. Tegenstander is Gibraltar, hekkensluiter in groep B.

Bondscoach Ronald Koeman blikte maandagmiddag, samen met Stefan de Vrij, vooruit op het duel met Gibraltar, dat afgelopen zaterdag in de geschiedenisboeken belandde. Het land verloor met maar liefst 14-0 in Nice van Frankrijk, een record in de EK-kwalificatie.

"We gaan wel wat posities wijzigen", zegt Koeman, die niet wil aangeven welke wijzigingen worden doorgevoerd. "Het gaat er vooral om een aantal andere spelers op te stellen. Ik vind het ook goed dat bepaalde spelers een kans krijgen."

Een speler die zijn opwachting gaat opmaken in Faro, is Stefan de Vrij. "Ik begrijp dat degene die meegaat naar de persconferentie altijd speelt", zegt de bondscoach met een lach. En die 'regel' hanteert Koeman ook, zo geeft hij aan.

Rendement

Oranje boekte zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena een kleine zege op Ierland (1-0). Alleen Wout Weghorst kwam tot scoren in Amsterdam. "Na de vorige wedstrijd moet het rendement vooral omhoog", reageert De Vrij. "Daar moeten we aan werken en het moet beter."

Koeman heeft in de verdediging veel opties. Mede door blessures bij andere verdedigers kreeg De Vrij tegen de Ieren weer eens de kans. "Ik was erop gebrand om te laten zien dat ik er ook bij hoor. Er zijn natuurlijk enorm veel opties. In maart en juni heb ik er niet bijgezeten." De bondscoach kreeg in aanloop naar deze interlandperiode dus meerdere afmeldingen binnen. Nu beschikt hij over een fitte selectie in aanloop naar Gibraltar-uit, er zijn dus geen spelers afgehaakt sinds afgelopen zaterdag.

Duitsland

Na de interland tegen Gibraltar kan de blik op het EK. Het Nederlands elftal speelt in maart een oefenwedstrijd tegen Duitsland, zo vertelde Koeman maandag. Als Nederland en Duitsland aan elkaar worden gekoppeld tijdens de loting voor het EK op 2 december, gaat de wedstrijd niet door. In dat geval zoekt de KNVB een andere opponent.