<
>

De virtuele potindeling van het EK 2024: grote kans op pot 3 voor Oranje

ESPN

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond gekwalificeerd voor het EK 2024. Na een moeizame 1-0 overwinning op Ierland is het nu tijd om vooruit te kijken. Hoewel de potindelingen nog niet vast staan, is de kans groot dat Nederland in pot 3 belandt. Pot 2 is nog een mogelijkheid, maar dan moet Oranje twee nationale elftallen weten te passeren op de ranglijst. Hoe zit het precies met de potindelingen voor het EK in Duitsland volgend jaar?

Voor de potindelingen wordt door de UEFA gekeken naar het totaal aantal behaalde punten van de deelnemers aan de EK-kwalificatie. Bij gelijke punten is doelsaldo de doorslaggevende factor. Voor de loting voor EURO 2024 wordt er een ranglijst opgemaakt van alle kwalificatiepoules bij elkaar. Het EK 2024 kent in totaal 24 deelnemers; deze zullen worden onderverdeeld in vier potten van zes landen.

Virtuele standen

De groepswinnaars van alle tien kwalificatiepoules krijgen voorrang – dan is het aantal behaalde punten dus iets minder relevant. Een voorbeeld: Oranje heeft op dit moment een punt meer (15) dan de koploper van groep E Albanië (14), maar staat zelf op de tweede plek in groep B achter Frankrijk. Albanië zit virtueel in pot 1, terwijl Oranje op dit moment nog in pot 3 zit.

De huidige koplopers van de kwalificatiepoules zijn: Spanje, Frankrijk, Engeland, Turkije, Albanië, Oostenrijk, Hongarije, Denemarken, Roemenië en Portugal. Duitsland is als organisator van het toernooi al verzekerd van pot 1. Op dit moment zijn Frankrijk, Portugal, Engeland, Oostenrijk en Spanje de best presterende nummers één van de kwalificatie. Deze landen voegen zich – weliswaar virtueel – bij Duitsland in pot 1. De overige koplopers zullen in pot 2 terug te vinden zijn.

Slowakije en Slovenië hebben allebei negentien punten behaald. Dat is meer dan bijvoorbeeld België, dat met zeventien punten in pot 2 te vinden is. Toch zijn deze landen respectievelijk in pot 3 en 4 ingedeeld. De reden daarvoor is dat beide ploegen de kwalificatie in groepen van zes afwerken. De UEFA heeft er eerlijkheidshalve voor gekozen om in de poules met zes landen de resultaten tegen de nummer laatst van de poule te schrappen. De zeges van Slovenië op San Marino tellen bijvoorbeeld niet mee. Dat zijn dus zes punten minder voor de Slovenen, waardoor zij met dertien punten bij de ‘slechtste’ nummers twee behoren. Vandaar dat zij virtueel in pot 4 zitten.

Pot 4 bestaat uit de drie nummers twee met het laagste puntenaantal, aangevuld door de drie winnaars van de play-offs van volgend jaar maart. Via de Nations League doen er twaalf landen mee aan deze play-offs.

Toch nog pot 2 voor Oranje?

Zoals eerder benoemd staan België en Schotland boven Nederland qua puntenaantallen. In theorie kan Oranje nog over deze twee landen heen. Nederland zal in de laatste speelronde van de EK-kwalificatie zelf moeten winnen van Gibraltar, terwijl Schotland en België punten moeten laten liggen. België speelt zondag tegen Azerbeidzjan, Schotland sluit af tegen Noorwegen.

Uiteraard kan er virtueel genoeg veranderen wat betreft de potindeling, maar een plek in pot 3 lijkt op dit moment het meest realistische scenario voor de ploeg van Ronald Koeman. Op 2 december zullen we het zeker weten: dan vindt de loting voor EURO 2024 plaats in Hamburg.