<
>

Koeman kiest achterin voor Blind en De Vrij; Schouten op het middenveld

Pro Shots

Ronald Koeman heeft zijn opstelling noodgedwongen op een aantal plekken moeten wijzigingen ten opzichte van zijn laatste basiself in oktober tegen Griekenland. Jerdy Schouten start tegen de nummer vier uit de poule. Een overwinning op de Ieren is vanavond voor Oranje genoeg om voor de elfde keer in de geschiedenis EK-kwalificatie af te dwingen.

Lutsharel Geertruida, Nathan Aké en Steven Bergwijn zijn drie van de in totaal vijftien spelers die door blessures niet konden worden opgeroepen. Het trio stond in de beslissende EK-kwalificatie tegen de Grieken nog in de basis. Mogelijke debutanten Jorrel Hato en Thijs Dallinga beginnen het EK-duel vanaf de bank.

Door de vele blessures achterin start Daley Blind in de basis bij Oranje. De linkspoot stond in september voor het laatst in de basis, maar in de uitwedstrijd tegen de Ieren was Blind nog linksback. Ook voor Stefan de Vrij is een basisplaats ingeruimd. De verdediger van Inter startte in juni 2022 voor het laatst in de basis van Oranje. Mats Wieffer begint op de bank. Voorin krijgt Cody Gakpo een plek, nadat hij vorige interlandperiode nog ontbrak.

Koeman legt uit waarom hij voor Schouten in de basis kiest: "Je hebt natuurlijk veel middenvelders. Daar heb ik wel over nagedacht. Schouten verdient het en krijgt een mooie wedstrijd om te laten zien dat hij erbij hoort. Reijnders heeft dusdanig goed gespeeld dat hij wel een van de elf is die je op papier zet."

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Blind, Hartman; Schouten, Reijnders; Simons, Weghorst, Gakpo.

Bij Ierland heeft bondscoach Stephen Kenny op doel toch de keuze gemaakt voor Gavin Bazunu. Geluiden gingen rond dat Liverpool-doelman Caoimhín Kelleher tegen Oranje onder de lat zou staan, maar Southampton-keeper Bazunu krijgt toch de voorkeur.

Opstelling Ierland: Bazunu; Doherty, O'Shea, Scales, Manning; Knight, Cullen, Browne; Robinson, Ferguson, Collins.