<
>

Rodrigues (oud-Telstar) schrijft geschiedenis met Luxemburg: "Hij is wel echt een mannetje"

Gerson Rodrigues in actie voor Luxemburg. Pro Shots

Oud-Telstar-speler Gerson Rodrigues was donderdag met twee goals de grote man bij Luxemburg in de overtuigende 4-1 zege op Bosnië. Met veertien punten uit negen wedstrijden is Rodrigues met het kleine voetballand zeker van de play-offs voor een EK-ticket, volgend jaar maart. Een historische prestatie.

Luxemburg kwalificeerde zich nog nooit voor een eindtoernooi en is nu dichterbij dan ooit. In een lastige poule met onder meer Portugal, Bosnië en Slowakije houden de Rode Leeuwen zich knap staande. Deze cyclus is qua puntenaantal – met nog één wedstrijd tegen Liechtenstein op het programma - nu al de beste kwalificatie aller tijden. Luxemburg won in de laatste vier thuisduels drie keer, net zo vaak als in de vorige 23 interlands op eigen bodem. Daarnaast scoorde Luxemburg donderdag pas voor de tweede keer in de laatste vijftig jaar vier keer in één interland.

Type-Gullit

Buitenspeler Gerson Rodrigues mag zich telkens de grote uitblinker noemen. De topscorer aller tijden van Luxemburg (negentien goals) kwam in de eerste helft van het seizoen 2017-2018 nog uit voor Telstar. Hij speelde slechts twaalf wedstrijden, maar etaleerde toch glimpen van zijn grote voetbaltalent. “Dat was in het mooie seizoen waarin we de halve finale play-offs haalden”, weet Telstar-trainer Mike Snoei nog goed. “Hij was een attractie op zich, een mooie verschijning met al die dreadlocks. Een beetje een type-Gullit. Een waanzinnig talent.”

Rodrigues heeft een voetbalpaspoort waar menig wereldreiziger jaloers op zal zijn. Zijn carrière bracht hem langs Moldavië, Oekraïne, Japan, Saudi-Arabië, Frankrijk en Turkije. Maar zijn eerste bestemming als voetballer buiten Luxemburg was Velsen-Zuid. Op dat moment was de vleugelflitser al international. “Na twee keer kijken bij Fola in Luxemburg boden wij hem aan om in Nederland te komen voetballen”, aldus Snoei. “In dezelfde periode speelde hij een interland tegen Oranje in de Kuip. Hij schoot toen gigantisch hard op de paal. Als die knal erin was gevlogen, hadden we hem nooit kunnen vastleggen.”

Hondsbrutaal

Snoei zag in Rodrigues een speler met een gebruiksaanwijzing. “Hij had een enorme versnelling, met een geweldige knal. Veel snelheid en veel kracht. Maar het verbaast mij niet dat hij zo veel clubs heeft versleten. Het is wel echt een mannetje, die graag laat zien wat hij kan. Hij is hondsbrutaal, vaak in de goede zin van het woord. Maar bij veel buitenlandse clubs wordt het dan lastig voor je.”

Momenteel is Rodrigues op clubniveau te bewonderen bij de nummer dertien van Turkije, Sivasspor. Snoei volgt zijn prestaties daar op de voet. “Hij heeft het lastig, maar pikt toch zijn doelpuntjes mee. Hopelijk blijft hij deze keer wat langer bij één club hangen.”