<
>

Vier redenen waarom Oranje gaat uithalen tegen Gibraltar

De vraag is vanavond niet óf maar met hoeveel het Nederlands elftal de wedstrijd tegen Gibraltar zal winnen. Oranje is aan z’n stand verplicht om met grote cijfers de voetbaldwerg te verslaan. ESPN zet vier redenen op een rij waarom een monsterscore in de lijn der verwachting ligt.

1. Resultaten uit het verleden

Nederland speelde drie keer eerder tegen Gibraltar. In 2021 won Nederland in de WK-kwalificatieduels met grote cijfers. Uit werd het 0-7 en thuis in De Kuip werd het 6-0. Eind maart speelde Oranje in de EK-kwalificatie al tegen Gibraltar en toen viel het ietwat tegen door met 3-0 thuis Gibraltar te verslaan. Nederland maakt dus gemiddeld 5,33 doelpunten tegen Gibraltar en krijgt gemiddeld gezien geen enkel doelpunt tegen.

2. Revanche-gevoelens

De 3-0 zege op Gibraltar in maart zat niet helemaal lekker. Ronald Koeman was kritisch na afloop. "Het was niet goed, ik ben best teleurgesteld", zei de bondscoach. "Het zal echt beter moeten. We moeten ook fitter worden. Dit was echt te weinig", mopperde Koeman. "Het was slordig, we waren heel onnauwkeurig. De intentie om een hoge uitslag neer te zetten, die was er echt wel. Maar de uitvoering was onvoldoende. Weghorst kreeg voorzetten als er vier verdedigers bij hem stonden. We schoten ook veel te weinig op doel." Nederland weet dus dat het beter moet tegen Gibraltar en er zullen toch revanche-gevoelens aan te pas komen om zo deze keer wel een monsterscore neer te zetten.

3. 14-0

Gibraltar verloor afgelopen zaterdag met maar liefst 14-0 van Frankrijk, een record in de EK-kwalificatie. Na zeven gespeelde duels in de EK-kwalifcatie heeft Gibraltar nu 35 tegendoelpunten geïncasseerd en zelf nul doelpunten gemaakt. Het zijn de treurige cijfers die horen bij de voetbaldwerg. Gemiddeld gezien krijgt Gibraltar dus iedere wedstrijd vijf doelpunten om de oren. Op de FIFA-ranking is het de nummer 198 van de lijst, Oranje staat op een zevende plaats.

4. Selectie Gibraltar

Bijna alle internationals van Gibraltar spelen in hun eigen land. De uitzonderingen zijn op één hand te tellen. Linksback Jayce Olivero speelt bij FC Helsingör op het tweede niveau van Denemarken. Nicholas Pozo staat in Spanje onder contract bij FC Cadiz onder 19. Ayoub El Hmidi speelt ook in Spanje bij CD Torrijos en centrumspits Tjay De Barr verdient z'n brood in de League One bij Wycombe Wanderers. Volgens Transfermarkt heeft de selectie van Gibraltar een waarde van 1,71 miljoen euro. Oranje komt uit op 575 miljoen euro. Het zegt genoeg over het krachtsverschil tussen beide landen.

Alle ingrediënten voor een hoge uitslag zijn aanwezig, maar dat Oranje zich nog niet rijk mag rekenen bewees Jong Oranje. Het werd in Almere afgelopen donderdag slechts 1-0 tegen de leeftijdsgenoten van Gibraltar.

In ESPN Vandaag een ruime voorbeschouwing op Gibraltar - Oranje met Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay jr. op ESPN 1 om 19.30 uur. Om 23:00 uur is de nabeschouwing met beelden van Gibraltar - Oranje.