<
>

Excelsior-spits Parrott maakt rentree bij Ierland: weg omhoog is ingezet

ProShots

Troy Parrott maakt - na twee interlandperiodes afwezig te zijn geweest - zaterdag tegen Nederland zijn rentree in de nationale selectie van Ierland. De spits staat al jaren te boek als groot talent, maar lijkt in Rotterdam pas echt tot wasdom te komen. De statistieken laten zien dat het Nederlandse voetbal Parrott goed ligt.

Het seizoen van Troy Parrott in de Eredivisie duurt tot nu toe pas 265 minuten, desondanks legt hij knappe statistieken af. Met drie doelpunten uit invalbeurten mag de spits zichzelf met recht een supersub noemen. Alleen Ricky van Wolfswinkel (5), Sylla Sow en Chuba Akpom (4) scoren dit seizoen vaker als invaller. Zijn meest roemruchte invalbeurt dit seizoen is in de derby tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam. In minuut 82’ valt hij in en tien minuten later zorgt hij hoogstpersoonlijk voor de overwinning (2-1).

Parrott komt in een illuster Excelsior-rijtje terecht. Alleen Johan Voskamp en Brett Holman waren als invaller voor de Kralingers productiever in de Eredivisie. Toch heeft de Ier nog kansen zat om dat record te verbreken; Voskamp staat namelijk op vijf scorende invalbeurten in het seizoen 2007/2008.

Ierse topscorer

Parrott moet nog vier doelpunten toevoegen aan zijn productie om de gedeelde meest scorende Ier in de Eredivisie te worden. Peter Fitzgerald (1959-1960 bij Sparta Rotterdam) en David Connolly (1997 & 2000-2001 bij Feyenoord) scoorden in totaal allebei zeven doelpunten in de Eredivisie.

Parrott is hard op weg om betere cijfers te halen dan zijn voorgangers. Dit is te zien aan het aantal schoten dat hij dit seizoen lost. De Ierse spits loste gemiddeld 4,1 schoten per negentig minuten in de Eredivisie, waarmee hij op gelijke hoogte staat met Eredivisie-topscorers Vangelis Pavlidis en Santiago Giménez. Vaak moet de keeper ook nog in actie komen bij schoten van Parrott. Met een gemiddelde van 2,4 schoten op doel deelt hij de koppositie met AZ-topschutter Pavlidis. Toch gaat het Parrott niet altijd voor de wind in zijn carrière. Ondanks zijn leeftijd kent de loopbaan van de Ier al veel pieken en dalen.

Obstakels

Het is begin 2020 wanneer Harry Kane en Heung-min Son geblesseerd raken. Tottenham Hotspur kan dus wel een aanvaller gebruiken. Trainer José Mourinho krijgt op persconferenties regelmatig de vraag of Troy Parrott – nauwelijks achttien jaar oud – een keer de kans zal krijgen. Een groot contrast: een krappe vier jaar later moet Parrott het doen met meer invalbeurten dan basisplaatsen bij de derde club van Rotterdam.

De weg van Parrott kent tot nu toe veel obstakels. Hoewel de spits in de loop der jaren tot 20 interlands voor het Ierse elftal is gekomen, is zijn carrière op clubniveau weinig succesvol te noemen. Uitleenbeurten aan Milwall, Ipswich Town en Preston North End waren geen onverdeeld succes. In het seizoen ‘21/’22 konden fans van Milton Keynes Dons in de League One glimpen van zijn potentieel zien. Maar voldoende voor de opvolging van Harry Kane is het zeker niet gebleken. Bij Excelsior lijkt de weg omhoog weer ingezet met een rentree bij de selectie van het nationale elftal van Ierland als positief gevolg.

Nederland en Ierland staan zaterdagavond tegenover elkaar. Na de interlands neemt het Excelsior van Troy Parrott het op tegen stadsgenoot Feyenoord. Deze wedstrijd is om 16.30 uur LIVE te zien op ESPN 1.