<
>

Waarom de oproep voor Oranje van Schouten onvermijdelijk was

Jerdy Schouten is al een tijdje onderwerp van gesprek. Iets wat de middenvelder toch niet helemaal gewend is, gezien de positie waarop hij speelt. Zijn uitverkiezing voor Oranje bewees dat je als potentiële international in de subtop van de Italiaanse Serie A beter in de top van Nederland kan spelen. Toch doe je hem en zijn oproep daar flink mee tekort, zo laat een analyse van zijn statistieken zien.

Jerdy Schouten wordt vaak omschreven als een onopvallende maar toch cruciale speler in het spel van PSV. Ondanks dat er vaak wordt gezegd dat spelers zoals hij niet te vaak in de schijnwerpers staan, is er aan aandacht geen gebrek voor de in Spijkenisse geboren middenvelder. Wie de site of app van ESPN in de gaten heeft gehouden, weet dat ESPN al wel vaker over zijn kwaliteiten heeft geschreven. Het mag dus ook geen verrassing meer zijn waarin Schouten allemaal uitblinkt in de Eredivisie.

Types als Schouten worden in Nederland vaak ondergewaardeerd. Ze worden gekwalificeerd als ‘stofzuigers’ en moeten leven met een plekje in de grote schaduwen van creatievelingen. Het feit dat na het vertrek van Ibrahim Sangaré niemand meer aan hem heeft gedacht, is eigenlijk het grootste compliment. Schouten doet namelijk hetzelfde, maar is voetballend een stuk vaardiger.

Zijn blik gaat in eerste instantie vooruit, hij maakt het spel niet onnodig moeilijk en hij is in staat om teamgenoten ‘tussen de linies’ vrij te spelen. PSV speelt vaak (diep) op de helft van de tegenstanders en in kleine ruimtes. Desondanks leidt de enkelvoudig international vrijwel nooit balverlies. Slechts drie middenvelders in de Eredivisie raakten per negentig minuten de bal minder vaak kwijt. Daarnaast waren er sinds zijn basisdebuut slechts twee spelers die vaker de pass gaven voordat een gecreëerde kans werd genoteerd. Ook was alleen Joey Veerman vaker betrokken bij een opbouw die eindigde in een schot.

‘Laten zien op Champions League-niveau’

Voor de 26-jarige controlerende middenvelder zijn deze data niets nieuws. Dit is iets wat hij vier jaar lang bij Bologna deed. Louis van Gaal beloonde hem in juni van 2022 al eens met zijn eerste uitverkiezing ooit voor een van de nationale elftallen. In de eerstvolgende mogelijkheid startte hij meteen in de basis (tegen Wales). Toch verdween Schouten weer naar de achtergrond en moest hij – mede door een blessure in de vorige interlandperiode – ruim zeventien maanden wachten op de volgende uitnodiging.

Heel bewust koos de enkelvoudig international voor een terugkeer naar Nederland om zichzelf weer in de kijker te spelen en in aanmerking te komen voor Oranje. Missie geslaagd. Ronald Koeman erkende dat het helpt dat hij wekelijks van dichtbij te zien is, maar de norm is (presteren op) Champions League-niveau. Dat is precies wat de PSV'er doet tot nu toe.

In de eerste vier Champions League-duels liet Schouten zien dat hij zich ook op het allerhoogste niveau makkelijk staande houdt. Procentueel gezien wonnen slechts vier spelers vaker hun persoonlijke duel. Ook qua ‘balveroveringen in het middelste derde deel van het veld’ (gedeeld 7e) en ‘beginpunt van een passketen uit open spel dat eindigde in een schot’ (gedeeld 7e) zit hij bij de beste spelers.

Hoewel hij dus veel van zijn persoonlijke duels wint, is het ook zijn kwaliteit om juist zo veel mogelijk uit de duels te blijven. Door zijn spelinzicht en goede positionering weet de verdedigende middenvelder ook veel ballen te veroveren. Een hele andere stijl dus als zijn voorganger op het PSV-middenveld, wiens kracht juist zijn handelsmerk was.

Het moge duidelijk zijn: het oproepen van Jerdy Schouten heeft niet alleen te maken met het feit dat hij nu vaker in beeld is bij de bondscoach. De vakmansogen van Ronald Koeman constateerde namelijk hetzelfde als wat de data laten zien: Schouten presteert momenteel heel goed, óók op Champions League-niveau.