<
>

Kramer en Van den Buijs over Vaessen-incident: "Je denkt een goede vriend kwijt te raken"

42 dagen na het heftige incident in het duel met Ajax stond doelman Etienne Vaessen weer onder de lat bij RKC. De keeper vertelde na afloop van de wedstrijd zaterdagavond tegen Go Ahead Eagles al een deel van zijn verhaal en deed dat dinsdag samen met Hans Kraay Jr. opnieuw. Ploeggenoten Michiel Kramer en Dario Van den Buijs, die een hoofdrol vertolkten op de bewuste avond tegen Ajax, reageren nu ook voor het eerst op het incident.

Het is een gewone trainingsdag in Waalwijk, maar toch ook weer niet. Etienne Vaessen staat ‘gewoon’ op het trainingsveld – met helm, dat dan weer wel – én er is wat extra media-aandacht. De doelman doet tegenover ESPN zijn verhaal over die bewuste avond, 30 september 2023, waarin het faliekant misging.

Ploeggenoten Dario Van den Buijs en Michiel Kramer stonden ook voor de camera van Kraay Jr. Op het moment dat Vaessen naar de grond ging, was de RKC-aanvoerder één van de eerste die de ernst van de situatie zag, terwijl de Belgische centrumverdediger zijn emoties moeilijk in bedwang kon houden.

Terugblikkend op dat moment zegt Kramer: "Hij viel heel erg raar, een beetje schuin naar voren. Toen ik de botsing zag, ben ik meteen naar hem toe gelopen en heb ik de medici geroepen. Dan is het eigenlijk kijken wat er gebeurt. Je ziet hem buiten bewustzijn. Onze fysio probeerde hem aan te tikken, maar hij gaf geen reactie. Daarna zag ik dat hij gereanimeerd werd en dat vond ik wel heftig. Je denkt meteen aan een hartstilstand. Ik heb toen geprobeerd om met iedereen een cirkel te maken, zodat de rest overgelaten kon worden aan het medische team."

Van den Buijs was op het moment van de botsing vlak bij ‘zijn maatje’: "Je loopt naar hem toe en wil dat hij weer gaat staan en verder gaat. Dat gebeurt niet en dan voel je de angst dat hij niet reageert op ons. Gelukkig waren onze fysio en dokter er snel bij en nam ik wat afstand. Ik kan daar niet goed tegen. Als ik het er nu over heb, krijg ik weer kippenvel. Ik zag dat ze aan het reanimeren waren en toen heb ik nog verder afstand genomen. Chapeau voor de mensen die rondom hem heen zijn gaan staan, want ik kon dat niet. Ik houd dan afstand, zo ben ik."

De 28-jarige Belg leek ontroostbaar vanwege de schrik, want alle rampscenario’s spookten door zijn hoofd. "Je denkt even dat je een goede vriend en ploeggenoot gaat kwijtraken. Je weet niks, behalve dat ze aan het reanimeren zijn. Toen was het heel lastig om mijn emoties onder controle te krijgen." Eenmaal binnen in de kleedkamer lag Vaessen daar en zei hij wat – ook al kan hij zich dat zelf niet herinneren.

"Op dat moment keert bij mij de rust weer terug", zegt Kramer. Zijn teamgenoot had daar wat langer moeite mee. "De eerste schrik was wel weg, maar de eerste dagen erna was het heel lastig."

Al snel weer ‘de oude’

Beiden zijn ze heel erg goed met Vaessen. Het doet ze dus ook deugd hem weer een tijdje terug op het trainingsveld te zien. "Hij is weer terug", lacht Kramer. "Met helm. Ziet er niet uit natuurlijk. Hij is er nog lelijker op geworden ook. Als hij zich er veiliger door voelt, moet hij het uiteraard gewoon doen. Dat is voor hem en zijn familie wel fijner."

Ook Van den Buijs vond het een fijn weerzien op het trainingsveld. "Hij is ook helemaal de oude. Hij haalt weer geintjes uit. De eerste dag dat hij terugkwam, was mijn kluisje helemaal beklad met tape en gel. Hij had ‘Dario’ met een hartje erop gezet. Dat is echt Etienne. Je kan er niet omheen dat ‘Etje’ terug is. Hij maakt veel geluid."