<
>

Koeman bevestigt: "Duidelijk dat als je terugkomt naar Nederland je daardoor méér in beeld bent"

Bondscoach Ronald Koeman heeft bevestigd dat spelers in de Eredivisie – met als belangrijke toevoeging dat ze actief zijn in de Champions League – eerder in beeld komen bij Oranje. Aanleiding is het oproepen van Jerdy Schouten, die vier jaar in de Serie A speelde maar nu veel meer in de schijnwerpers staat.

Al tijden leeft de gedachte dat spelers die in Nederland actief zijn eerder kans maken op een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Deze discussie laaide weer op door de uitspraak van Jerdy Schouten, die bewust terug naar Nederland kwam om meer in beeld te komen. Hoewel hij als speler van Bologna onder Louis van Gaal wel zijn interlanddebuut maakte, schatte hij zijn kansen veel hoger in als speler van PSV. Milan van Dongen, namens ESPN aanwezig op de persconferentie van Ronald Koeman, vroeg aan de bondscoach of dit daadwerkelijk klopt. Koeman beaamde dat er wel een kern van waarheid in zit, maar benadrukt dat het spelen in de Champions League de doorslag geeft.

“Als Bologna in de Champions League had gespeeld dan had het niets uitgemaakt. Daarmee wil ik helemaal niet zeggen dat de Italiaanse competitie niet sterk is. Ik heb eerder al wel eens verteld dat ik in Italië was bij Memphis, die daar aan het revalideren was, en ik toen naar een wedstrijd van AS Roma voor Justin Kluivert gaan kijken. Die speelden toen tegen Bologna en Schouten was toen de beste van het veld.”

Toch was dat geen reden om hem toen al op te roepen, herinnert Koeman zich, die toegeeft dat je makkelijker in aanmerking komt als je dichter bij huis voetbalt. “Er waren toen anderen die de voorkeur kregen, maar het is duidelijk dat als je terugkomt naar Nederland je daardoor méér in beeld bent. En het is natuurlijk belangrijk dat je op Champions League-niveau speelt. Ik lig niet wakker van een wedstrijd op nationaal niveau, zeker niet als je ziet hoe makkelijk PSV hun wedstrijden wint. Dat vind ik niet de norm. Dat is gedeeltelijk nationaal, maar vooral spelen op Champions League-niveau.”