<
>

Wat AZ van het Aston Villa van Unai Emery kan verwachten

ANP

Unai Emery is bijna altijd een garantie voor succes. Sinds zijn komst bij Aston Villa pakten alleen Manchester City, Arsenal en Liverpool méér punten in de Premier League. Wat is zijn recept, hoe laat hij zijn ploeg spelen en wie zijn de blikvangers? De data laten zien waarin de AZ-opponent uitblinkt.

Aston Villa stond in het seizoen 2022/23 na twaalf speelronden op een schamele veertiende plek. Steven Gerrard werd vanwege de teleurstellende resultaten ontslagen op 20 oktober 2022. Vier dagen later werd wereldkundig gemaakt dat de club uit Birmingham zes miljoen euro betaalde voor Unai Emery, die op dat moment zeer succesvol is bij Villarreal.

De coach die werkzaam was bij onder andere Valencia, Sevilla, Paris Saint-Germain en Arsenal kreeg in november zijn werkvergunning en debuteerde met een 3-1 thuisoverwinning tegen Manchester United. Het luidde de opmars in de Premier League in, die tot op de dag van vandaag doorloopt. Sinds 1 november waren er drie ploegen die méér punten behaalden dan Villa– en dat met één duel minder.

Hoewel The Villans in het seizoen 22/23 zo’n honderd miljoen euro aan spelers uitgaven, was Emery de transfer van het jaar. De 51-jarige Spanjaard staat – met uitzondering van zijn periode in London – garant voor succes, zeker in Europees verband. Met Sevilla won hij maar liefst drie keer de Europa League, iets wat hij later met Villarreal ook één keer deed. Met die club verraste de toptrainer ook vriend en vijand door de halve finale van de Champions League te halen.

Achterover leunen

Wat is dan toch de reden dat hij met vrijwel elke club zo succesvol is? Bij Villa doet hij dat door rustig af te wachten. Emery’s ploeg vindt het niet erg om achterover te leunen en te wachten op kansen. Slechts vijf teams stonden méér passes van de tegenstanders toe voordat een verdedigende actie werd ingezet. En qua aanvallen gestart binnen veertig meter van het vijandelijke doel waren slechts Sheffield- en West Ham United nóg minder bedrijvig.

Met spelers zoals Moussa Diaby, Leon Bailey, Matty Cash en Lucas Digne in de gelederen beschikt Aston Villa over spelers die razendsnel kunnen counteren. Dat is ook waar Emery op vertrouwt. In de Engelse competitie was er dit seizoen geen team die zo vaak tot een schot kwam uit een snelle uitbraak – een balverovering op eigen helft die binnen een aantal passes aan de andere kant tot schot leidt.

Alle hens aan dek voor het doel

Het feit dat de huidige nummer vijf van Engeland veelal achterover leunt, wil niet zeggen dat het niet attractief is. Aan doelpunten namelijk geen gebrek bij Villa. Wat betreft expected goals ‘scoorden’ alleen Newcastle United (19,9) en Liverpool (19,2) beter dan Aston Villa (17,5).

Toch tellen alleen de ballen die daadwerkelijk tegen het net gingen. Ook daarin was de ploeg van de Spaanse coach zeer bedreven. Aston Villa is de op één na meest scorende ploeg van Engeland, mede door de 6-1 overwinning op Ajax-opponent Brighton and Hove Albion of 4-1 overwinning op West Ham United.

Oppassen voor het superduo Diaby-Watkins

De hoofdverantwoordelijken voor het aanvallende succes van de AZ-opponent zijn voornamelijk Moussa Diaby en Ollie Watkins. Beide aanvalsleiders behoren tot de top-5 van het gecreëerde kansen uit open spel-klassement in de Premier League. Wat ze een superduo maakt, is dat ze heel veel oog voor elkaar hebben.

In de Premier League was er geen enkel tweetal dat in de buurt komt van het aantal kansen dat ze voor elkaar creëerden. Zeventien keer maar liefst bracht de een de ander in stelling om te schieten, wat uiteindelijk twee doelpunten opleverde. De spotlights moeten toch worden gezet op Watkins, die zowel gedeeld clubtopscorer (5; samen met Douglas Luiz) als assistkoning (5) van Aston Villa is.

Vanaf 17:45 uur gaan Jan Joost van Gangelen, Marciano Vink, Kees Kwakman en Kenneth Perez LIVE op ESPN 1 en 2 voorbeschouwen in Studio Europa. Een uurtje later wordt er afgetrapt in het AFAS Stadion tussen AZ en Aston Villa. Het Conference League-duel tussen beide ploegen is LIVE te zien op ESPN2.