Nu het Nederlands elftal zich heeft geplaatst voor het EK, kunnen we ons volledig gaan richten op het eindtoernooi in Duitsland. Na de loting is bekend dat Oranje het moet opnemen tegen Frankrijk, Oostenrijk en de winnaar van de play-offs uit pad A.
Nederland speelt de eerste groepswedstrijd op zondag 16 juni 2024 tegen de winnaar van de play-offs uit pad A. Polen, Wales, Finland en Estland zijn de mogelijke tegenstanders. De wedstrijd wordt afgewerkt in Hamburg. Op vrijdag 21 juni is de kraker tegen Frankrijk in Leipzig en het treffen met Oostenrijk is op 24 juni in Berlijn.
Lees hier meer over de loting van het EK.
EURO 2024 - Duitsland
Het eerstvolgende grote eindtoernooi is EURO 2024 in Duitsland. De zeventiende editie van het toernooi wordt gespeeld tussen 14 juni en 14 juli 2024 en heeft, net als de vorige twee edities van het EK, 24 deelnemers. (West-)Duitsland organiseerde drie keer eerder een eindronde, waarvan één keer het EK. Het Nederlands elftal heeft goede herinneringen aan eindtoernooien bij de Oosterburen. In 1974 haalde Oranje met het totaalvoetbal van Rinus Michels de finale, die werd verloren van het gastland. In 1988 wonnen de Nederlandse mannen, opnieuw onder leiding van Michels, de enige hoofdprijs in de geschiedenis door het EK te winnen. In 2006 was de achtste finale al het eindstation voor Oranje, toen het elftal van Marco van Basten tegen Portugal ten onder ging in wat later De Slag van Neurenberg is gaan heten.
Ook tijdens EURO 2020 - dat door heel Europa plaatsvond - werden er enkele wedstrijden in Duitsland gespeeld. De Allianz Arena in München was het decor van enkele groepswedstrijden en de kwartfinale tussen latere winnaar Italië en België.
Dit zijn de tien speelsteden
München - Allianz Arena De Allianz Arena is in het dagelijks leven de thuishaven van Bayern München. Het werd gebouwd in de aanloop naar het WK van 2006. Net als destijds zal ook nu de openingswedstrijd er gespeeld worden. De Arena biedt plaats aan ruim 75.000 toeschouwers en is de opvolger van het Olympiastadion waar zowel bij het WK 1974 als het EK 1988 de finale werd gespeeld. In 2024 worden er naast de openingswedstrijd nog drie groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale gespeeld. Na 1988 en 2021 is München dus voor de derde keer speelstad tijdens een Europees kampioenschap.
Berlijn - Olympiastadion Het Olympisch stadion van Berlijn werd midden jaren dertig gebouwd in de aanloop naar de Olympische spelen van 1936 en had destijds een capaciteit van 100.000 toeschouwers. Het stadion, tegenwoordig thuishaven van Hertha BSC (en in de Champions League van rivaal Union Berlin) is twee maal eerder gebruikt tijdens een eindronde. In 1974 werden er enkele groepswedstrijden gespeeld, waaronder de openingswedstrijd tussen West-Duitsland en Chili. In 2006 werden er naast vier groepswedstrijden, ook de kwartfinale tussen Duitsland en Argentinië én de finale tussen Frankrijk en Italië gespeeld.
Inmiddels is het stadion een aantal keer gerenoveerd en biedt het plaats aan 75.000 toeschouwers. Jaarlijks worden zowel bij de mannen als bij de vrouwen de finales van de DFB Pokal gespeeld en is het stadion regelmatig gastheer van Duitse nationale ploeg. Tijdens EURO 2024 zullen er drie groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en de finale gespeeld worden.
Overige speelsteden:
Dortmund - Signal Iduna Park (81.360)
4 groepswedstrijden, ⅛ finale, halve finale
Hamburg - Volksparkstadion (52.274)
4 groepswedstrijden, kwartfinale
Düsseldorf - Merkur Spiel-Arena (54.600)
3 groepswedstrijden, achtste finale, kwartfinale
Stuttgart - MHPArena (60.441)
4 groepswedstrijden, kwartfinale
Keulen - RheinEnergieStadion (49.827)
4 groepswedstrijden, achtste finale
Frankfurt am Main - Deutsche Bank Park (48.387)
4 groepswedstrijden, achtste finale
Gelsenkirchen - Veltins-Arena (54.740)
3 groepswedstrijden, achtste finale
Leipzig - Red Bull Arena (49.539)
3 groepswedstrijden, achtste finale



WK 2026 - VS, Canada, Mexico
Het volgende WK is het eerste mondiale eindtoernooi dat wordt georganiseerd door drie landen: Verenigde Staten, Canada en Mexico. Na het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan is het überhaupt pas de tweede keer dat de organisatie verspreid wordt over meerdere landen. Het zal het grootste WK ooit worden met maar liefst 48 deelnemende landen, die niet minder dan 104 wedstrijden zullen afwerken. Het zal ook het langste toernooi ooit worden. Naar verwachting gaat het WK in 2026 40 dagen duren. Ter vergelijking: het vorige WK in 2022 duurde ‘slechts’ 29 dagen.
Het is de vierde keer dat het Wereldkampioenschap in Noord- of Midden-Amerika wordt gehouden. Mexico was al twee keer eerder gastland, in 1970 en 1986. De Verenigde Staten organiseerden het toernooi al eens in 1994, maar het is voor het eerst dat er WK-wedstrijden gespeeld gaan worden in Canada. Het Nederlands elftal deed beide toernooien in Mexico niet mee. In 1994 haalde het elftal van bondscoach Dick Advocaat de kwartfinale, waarin latere winnaar Brazilië met 3-2 te sterk was.
Over de opzet van het toernooi in 2026 is nog niet alles bekend. Wel maakte de organisatie de 16 speelsteden en bijbehorende stadions bekend. Twee stadions bevinden zich in Canada, drie in Mexico en de overige elf in de Verenigde Staten. In The Rose Bowl in Los Angeles, waar de WK-finale van 1994 werd gespeeld worden dit keer geen wedstrijden gespeeld. Het Aztekenstadion in Mexico-Stad, gaststadion van de finales van 1970 en 1986, staat wel op de lijst. De finale zal naar alle waarschijnlijkheid in Dallas, Los Angeles of New York worden gespeeld.
Speelsteden WK 2026:
Canada:
Toronto - BMO Field (30.000)
Vancouver - BC Place Stadium (67.518)
Mexico:
Mexico-Stad - Aztekenstadion (87.523)
Monterrey - Estadio BBVA (53.460)
Guadalajara - Estadio Akron (48.071)
Verenigde Staten:
New York City - MetLife Stadium (82.500)
Dallas - AT&T Stadium (92.967)
Kansas City - Arrowhead Stadium (76.640)
Atlanta - Mercedes-Benz Stadium (75.000)
Houston - NRG Stadium (72.220)
Los Angeles - SoFi Stadium (70.240)
Philadelphia - Lincoln Financial Field (69.328)
Miami - Hard Rock Stadium (67.518)
San Francisco - Levi’s Stadium (70.909)
Boston - Gillette Stadium (65.878)
Seattle - Lumen Field (69.000)





Euro 2028 - Verenigd Koninkrijk en Ierland
Voetbalromantici haalden opgelucht adem toen de UEFA onlangs bekendmaakte dat het EK van 2028 gespeeld gaat worden in de kraamkamer van de sport, het land waar het ooit allemaal begon: Engeland. Of beter gezegd, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Want hoewel het toernooi hoofdzakelijk in Engeland gespeeld zal worden, hebben ook Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland allemaal één speelstad toegewezen gekregen.
Engeland was in het verleden al drie keer eerder organisator van een eindtoernooi bij de mannen en twee keer bij de vrouwen. Twee keer werd het EK voor vrouwen er gehouden. In 2005 werd de finale nog gespeeld op Ewood Park in Blackburn, maar in 2022 werd het toernooi afgesloten op een uitverkocht Wembley. Het thuisland won, onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman, na verlenging van Duitsland.
In 1966 boekten The Three Lions er hun enige succes, door op het magische gras van Wembley wereldkampioen te worden ten koste van de eeuwige rivaal Duitsland. In 1996 klonk het Football’s Coming Home voor het eerst, toen het grootste land van Groot-Brittanië het EK mocht organiseren, dertig jaar na dato. De Engelsen sneuvelden na strafschoppen in de halve finale tegen de latere winnaar Duitsland. Een ronde eerder had het Oranje van Guus Hiddink al haar Waterloo gevonden in de penaltyserie tegen Frankrijk.
In 2021 werd het EK dat door heel Europa werd georganiseerd, afgesloten op Wembley, waar beide halve finales en de finale plaatsvonden. Engeland haalde zelf voor het eerst sinds 1966 weer eens de finale van een eindtoernooi, maar opnieuw zaten strafschoppen ze in de weg en Italië ging er met de Europese titel vandoor. Nederland was er op Wembley al lang en breed niet meer bij. De ploeg van bondscoach Frank de Boer kwam niet verder dan de achtste finale, waar Tsjechië in Boedapest met 2-0 te sterk was.
Tijdens datzelfde EK werden er ook enkele wedstrijden op Hampden Park in Glasgow gespeeld. Ook Dublin zou destijds speelstad zijn, maar vanwege de onzekere situatie rond de coronapandemie besloot Ierland zich terug te trekken. Voor Ierland wordt het nu dus, net als voor Wales en Noord-Ierland, de eerste keer dat er eindrondewedstrijden gespeeld gaan worden.
Over de opzet van het toernooi is nog niet veel bekend. Zo is nog niet bekend of de organiserende landen kwalificatiewedstrijden moeten spelen. Normaal gesproken is het organiserend land automatisch geplaatst, maar de UEFA-reglementen staan maar maximaal twee automatisch geplaatste landen toe. De UEFA maakt op een later moment bekend welke oplossing er is bedacht. In elk geval staat vast dat het toernooi in juni en juli 2028 plaatsvindt en dat er gespeeld wordt in 10 stadions, verdeeld over 9 speelsteden.
Speelsteden EURO 2028:
Schotland:
Glasgow - Hampden Park (52.032)
Wales:
Cardiff - Millennium Stadium (73.952)
Noord-Ierland:
Belfast - Casement Park (in aanbouw, 34.500)
Ierland:
Dublin - AVIVA Stadium (51.711)
Engeland:
Londen - Wembley Stadium (90.652)
Londen - Tottenham Hotspur Stadium (62.322)
Manchester - Etihad Stadium (wordt verbouwd, 61.000)
Newcastle - St. James’ Park (52.305)
Liverpool - Everton Stadium (in aanbouw, 52.679)
Birmingham - Villa Park (wordt verbouwd, 52.190)



WK 2030 - Spanje, Portugal, Marokko (en Paraguay, Uruguay, Argentinië)
Het WK 2030 kent een hele bijzondere constructie. Niet alleen wordt het toernooi voor het eerst gehouden op meerdere continenten, (namelijk in Spanje, Portugal en Marokko), maar ook worden de eerste drie wedstrijden gespeeld op nog een derde continent. Precies honderd jaar eerder organiseerde Uruguay het allereerste WK ooit en daarom besloot de FIFA ook dit keer de openingswedstrijd in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo te laten spelen. Omdat ook Paraguay en Argentinië zich, samen met Chili, kandidaat hadden gesteld krijgen zij als cadeautje van de FIFA een groepswedstrijd.
Voor Spanje is het, na 1982, de tweede keer dat het organisator is van het WK. Daarnaast werd het tweede EK ooit er gehouden, in 1964. Voor Marokko en Portugal is het de eerste keer. Portugal organiseerde in 2004 wel het EK en Marokko kreeg onlangs de organisatie toegewezen van de Afrika Cup in 2025.
De speelsteden van het WK 2030 zijn nog niet bekend, evenals de opzet van het toernooi en het aantal deelnemers. Wel maakte de FIFA al bekend dat alle zes de organiserende landen automatisch geplaatst zijn voor het WK.
De Spaanse krant Marca publiceerde wel al een lijst met kandidaat speelsteden en bijbehorende stadions. Volgens de krant zouden 27 steden zich kandidaat hebben gesteld: 15 in Spanje, 6 in Marokko, 3 in Portugal en 1 in elk van de 3 Zuid-Amerikaanse landen. Een aantal van de stadions moet nog worden gebouwd, mochten er wedstrijden worden toegewezen.
Kandidaat speelsteden volgens Marca:
Uruguay:
Montevideo - Estadio Centenario (80.000)
Paraguay:
Asunción - Estadio Conmebol (60.000)
Argentinië:
Buenos Aires - Estadio Monumental (84.567)
Portugal:
Lissabon - Estadio José Alvalade (50.095)
Lissabon - Estadio Da Luz (65.000)
Porto - Estadio Do Dragão (50.033)
Marokko:
Casablanca - Grand Stade de Casablanca (93.000)
Rabat - Stade de Prince Moulay Abdellah (65.000)
Tanger - Stade Ibn Battouta (80.000)
Marrakech - Stade de Marrakech (46.000)
Agadir - Stade de Agadir (46.000)
Fez - Stade de Fez (45.000)
Spanje:
Barcelona - Nou Camp (105.000)
Barcelona - Stage Front Stadium (40.000)
Madrid - Estadio Santiago Bernabéu (85.000)
Madrid - Civitas Metropolitano (70.000)
Valencia - Nou Mestalla (70.000)
Sevilla - La Cortuja (60.000)
Bilbao - San Mamés (53.311)
A Coruña - Estadio Riazor (45.000)
Malága - La Rosaleda (45.000)
Zaragoza - La Romareda (42.500)
Murcia - Nueva Condomina (42.000)
Vigo - Balaídos (40.000)
Las Palmas - Estadio Gran Canaria (40.000)
Gijon - El Molinón (40.000)
San Sebastián - Estadio de Anoeta (40.000)


EURO 2032 - Turkije en Italië
Direct nadat de UEFA bekendmaakte dat het EK van 2028 naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland zou gaan, meldde de bond dat het daaropvolgende EK georganiseerd gaat worden door Italië en Turkije. Aanvankelijk hadden beide landen zich individueel kandidaat gesteld, maar later besloten ze samen te werken.
Over de opzet en speelsteden is nog niets bekend.

WK 2034 - Waarschijnlijk Saoedi-Arabië
Het WK van 2034 wordt georganiseerd door Saoedi-Arabië, dat bevestigd FIFA-baas Gianni Infantino. Het Arabische land was al de enige overgebleven kandidaat voor de organisatie. Australië, de enige overgebleven serieuze tegenkandidaat, trok zich dinsdagochtend terug.
Saoedi-Arabië stelde zich aanvankelijk kandidaat voor de organisatie van het WK van 2030, in een bijzondere constructie met Griekenland en Egypte als mede-organisatoren. Dat toernooi wordt nu in een nog bijzonderder constructie georganiseerd door Marokko, Spanje en Portugal, met drie wedstrijden in Zuid-Amerika. Doordat de organisatie dus verdeeld is over Europa, Afrika en Zuid-Amerika zijn die continenten uitgesloten voor de organisatie van het WK in 2034. Datzelfde geldt voor Noord-Amerika, waar het WK van 2026 wordt gehouden, in de VS, Mexico en Canada.
Hierdoor blijven alleen Azië en Oceanië over als organiserend contintent. Nu de enige serieuze kandidaat uit Oceanië zich heeft teruggetrokken, gaat het toernooi dus naar Azië, waar alleen Saoedi-Arabië zich kandidaat stelt. Eerder deze maand maakte de Indonesische bond bekend zich samen met Australië kanidaat te stellen. Een aantal dagen wijzigde die koers in een steun aan het Saoedi-Arabische bid.