<
>

De vijf grootste problemen van het geplaagde sc Heerenveen

Het is crisis bij sc Heerenveen, dat na vijf nederlagen op rij inmiddels is afgezakt naar de veertiende plaats. Onder supporters is de roep om het ontslag van trainer Kees van Wonderen groot, maar intern houdt sc Heerenveen voorlopig vertrouwen in haar trainer. Is dat terecht en is een ommekeer aanstaande, of zijn er weinig aanknopingspunten in Friesland?

ESPN analyseert de vijf grootste problemen bij het geplaagde sc Heerenveen.

1. Selectie laat rond

Al sinds de voorbereiding wordt sc Heerenveen geteisterd door personele problemen. Door de moeilijke financiële situatie konden de Friezen afgelopen zomer pas na het vertrek van rechtsback Milan van Ewijk zelf de transfermarkt op. Het gevolg hiervan was dat sc Heerenveen haar eigen selectie pas in een laat stadium rondkreeg.

Toch hielden de personele problemen ook na het binnenhalen van nieuwelingen aan. Afgelopen weekend tegen FC Twente had Van Wonderen pas voor het eerst dit seizoen zijn voltallige selectie ter beschikking. Nieuwkomers Denzel Hall, Luuk Brouwers en Patrik Wålemark arriveerden met een conditionele achterstand en verdedigers Sven van Beek en Pawel Bochniewicz zijn ook pas net weer fit na blessureleed. Tel daarbij de vooralsnog tegenvallende spits Ion Nicolaescu - deze zomer voor ruim één miljoen euro de grootste aankoop van sc Heerenveen - op en het is duidelijk dat de trainer moet passen en meten.

2. Veel tegendoelpunten

Waar sc Heerenveen met negen doelpunten tot dusver aanzienlijk meer scoort dan andere ploegen in de onderste regionen van de Eredivisie, krijgen de Friezen aan de andere kant wel opvallend veel tegengoals (17). Na Almere City (18) is de Heerenveen-defensie de meest gepasseerde van de hele competitie.

Vooral door de 6-1 nederlaag tegen Feyenoord is het aantal tegentreffers in rap tempo opgelopen. In De Kuip werd sc Heerenveen door een sterk Feyenoord van het kastje naar de muur gespeeld, maar ook in andere wedstrijden was de ploeg van Van Wonderen achterin kwetsbaar. Tegendoelpunten uit goed uitgespeelde aanvallen en cornervarianten zijn niet altijd te voorkomen, maar aan het merendeel van de Friese tegengoals ligt iets anders ten grondslag.

3. Individuele fouten

Met Andries Noppert heeft sc Heerenveen een international van het Nederlands elftal onder de lat staan. De topvorm die Noppert vorig seizoen etaleerde, heeft de goalie echter al een tijdje niet meer. De boomlange keeper ging tot dusver al bij minstens drie tegendoelpunten opzichtig in de fout en ook bij enkele andere tegengoals zag Noppert er niet goed uit.

Toch is het veel te makkelijk om de huidige misère van sc Heerenveen alleen aan Noppert toe te schrijven. Naast de doelman gaan ook de Heerenveen-verdedigers bij meerdere tegengoals niet vrijuit. Zo leed Syb van Ottele slordig balverlies in aanloop naar tegendoelpunten tegen Go Ahead Eagles en Excelsior. En tegen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk gaf sc Heerenveen ook eenvoudige penalty’s weg door onnodige overtredingen.

4. Tactische zoektocht

Aan Van Wonderen kleeft het imago dat hij een defensieve trainer is. Ten onrechte, zo vindt de sc Heerenveen-trainer zelf. Toch is het een feit dat Van Wonderen zowel bij Go Ahead Eagles als sc Heerenveen in eerste instantie uitgaat van een compacte organisatie. Waar Van Wonderen dit bij Go Ahead Eagles succesvol realiseerde, is hij bij sc Heerenveen op dit moment nog zoekende.

In de eerste wedstrijden van dit seizoen probeerde sc Heerenveen behoorlijk hoog op het veld druk te zetten, maar na de afgang tegen Excelsior in eigen huis (0-3) stapte Van Wonderen hier afgelopen weekend tegen FC Twente vanaf. Voor hoog drukzetten ontbreken bij sc Heerenveen momenteel te veel automatismen, waardoor de onderlinge afstanden vaak te groot werden.

Tegen FC Twente verging het sc Heerenveen aanzienlijk beter door zich compact op eigen helft te groeperen en er fel uit te breken na slordigheden aan de bal bij FC Twente. Dit lijkt voor Van Wonderen iets om de komende weken op voort te borduren.

5. Gebrek aan duelkracht

De afgelopen weken verweet Van Wonderen zijn ploeg meermaals gelatenheid en gebrek aan passie. Tegen FC Twente werd er in dat opzicht duidelijk uit een ander vaatje getapt, maar toch komen Van Wonderens eerdere verwijten niet uit de lucht vallen. Uit cijfers van Opta blijkt sc Heerenveen dit seizoen opvallend matig in duels. Alleen Almere City (54,4%) verloor nog meer duels dan de spelers van sc Heerenveen (53,7%).

Conclusie

Er zijn aantoonbaar meerdere problemen aan te wijzen waardoor sc Heerenveen vooralsnog een teleurstellend seizoen beleeft. Persoonlijke fouten, en een (in eerste instantie) gemankeerde selectie maken sc Heerenveen op dit moment tot een kwetsbare ploeg waar werk aan de winkel is.

Toch zijn er ook wat aanknopingspunten om te veronderstellen dat de Friezen zich de komende tijd gaan oprichten. De selectie is inmiddels helemaal fit, in verdedigend opzicht neemt sc Heerenveen minder risico’s en met dribbelaar Osame Sahraoui beschikt het over één van de smaakmakers in de Eredivisie. In het Abe Lenstra Stadion hoopt men op een spoedige ommekeer.

sc Heerenveen - N.E.C. is zaterdagmiddag om 16:30 uur LIVE te zien op ESPN 2.