<
>

Voetballers steeds meer baat bij sportpsycholoog: "Je redt het niet alleen met tactiek"

"Zij geeft mij het vertrouwen dat ik in mezelf verloren was." Rajiv van La Parra vertelde na afloop van de historische zege op FC Utrecht dat club-sportpsychologe Annemieke Griffin een belangrijke rol speelt in zijn tijd als speler bij Almere City.

Van La Parra maakte tijdens de eerste zege van Almere in de Eredivisie de beslissende 0-2. Opvallend genoeg zocht hij na de goal niet zijn teamgenoten op, maar vloog hij team-psychologe Griffin in de armen. "Ik praat heel veel met haar. Ze is heel belangrijk geweest in het proces om te komen waar ik nu sta als speler."

Van La Parra heeft veel steun aan de sportpsychologe die hem voornamelijk op mentaal vlak helpt. "Ik kom van een moeilijke positie. Ik zat lang zonder club en toen ik uiteindelijk bij Almere terechtkwam, begon ik met een achterstand. Uiteindelijk kwam ik beter terug door met haar te praten."

Bespreekbaar maken

Het was in het verleden niet altijd vanzelfsprekend dat onderwerpen zoals mentale gezondheid werden besproken in de voetbalwereld. Oud-voetballers Edson Braafheid en Gianni Zuiverloon zijn daarom een podcast gestart om dit soort onderwerpen wel bespreekbaar te maken. "Gedurende onze carrière werd hier nooit over gesproken. Ik ben er pas mee in aanraking gekomen toen ik 28 jaar oud was", vertelde Zuiverloon eerder bij Fresia en Milan Parkeren de bus.

Tegenwoordig wordt het steeds 'normaler' om ook over het mentale aspect te praten. Voetballers zoals Denzel Dumfries, Noa Lang en Gregory van der Wiel gaven eerder aan veel baat te hebben gehad aan gesprekken met een sportpsycholoog.

Net zo belangrijk

Afke van Wouw, sportpsycholoog bij onder andere het nationaal U19 team en voorheen bij Vitesse, FC Utrecht en VVV-Venlo, vindt het een goede zaak dat er steeds meer aandacht wordt gegeven aan de mentale gezondheid. "Als je goed wil presteren red je het niet alleen met goede techniek, tactiek en conditie", aldus Van Wouw. "Ook bijvoorbeeld het omgaan met druk, tegenslag en communicatie is belangrijk om aandacht aan te besteden en te trainen."

"Een psycholoog werd eerder gezien als pleister voor op de wonden, maar je kan ook van beter naar nog beter. Door bewustwording van hun gedrag, gedachten en emoties en het aanbieden van tools hoe ze daarmee om kunnen gaan, kunnen sporters leren presteren." Daarnaast benadrukt Van Wouw dat sporters ook met klinische problemen bij een sportpsycholoog terecht kunnen. “Die sporters kunnen terecht bij een sportpsycholoog, die ook gezondheidspsycholoog is. Maatwerk is belangrijk."

Omhelzing Van La Parra

Van Wouw zag de omhelzing Van La Parra en de sportpsychologe ook voorbijkomen. "Dat laat maar weer zien hoeveel baat spelers erbij hebben om met iemand te kunnen praten. Ik juich toe dat clubs voor een vaste psycholoog kiezen. Er ligt tegenwoordig namelijk steeds meer spanning en druk op voetballers."