<
>

Michael van Praag en Leo van Wijk keren terug bij Ajax

Van Praag I ANP

Michael van Praag moet een einde maken aan de bestuurlijke onrust bij Ajax. Van Praag wordt door de overgebleven leden van de Raad van Commissarissen naar voren geschoven. Ook Leo van Wijk keert terug bij Ajax, hij was eerder in 2012 voorzitter van de rvc. In de nieuwe opzet moet Van Praag de voorzitter worden.

De huidige voorzitter van de rvc Pier Eringa maakte woensdag bekend te stoppen: "Juist als het niet goed gaat vind ik dat je er moet staan als toezichthouder. Maar ik ben niet doof voor de kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt. Om die reden heb ik besloten om ruimte te maken voor een nieuwe voorzitter. Ik heb me hard ingezet voor de club. Ik blijf Ajax als fan volgen en wens dat de sportieve prestaties snel weer op het bij Ajax gewenste niveau komen.”

Bestuurlijke malaise

De overige leden van de rvc van Ajax moesten snel namen voordragen. Op 10 november staat de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op de agenda, zes weken daarvoor - nu dus - moet hun voordracht in de agenda zijn opgenomen.

Het wordt een drukke periode voor Van Praag (76). Eeder werd bekend dat hij wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse basketbalbond, de NBB.

Ajax verkeert momenteel in een sportieve en bestuurlijke crisis. De club staat op een veertiende plek in de Eredivisie. Technisch directeur Sven Mislintat werd zondagavond ontslagen en woensdag stapte Eringa op als rvc-voorzitter. Voormalig rvc-lid Jan van Halst neemt tot de benoeming van de nieuwe algemeen directeur, Alex Kroes, de honneurs waar als directeur.