Met afschuw keek Marianne van Leeuwen, directeur Betaald Voetbal bij de KNVB, naar wat later het eerste gedeelte van de ontsierde Klassieker bleek. Drie keer lag het spel stil, waarvan twee maal door vuurwerk op het veld. "Supporters hebben altijd de macht gehad, dat is van alle tijden", vertelt Van Leeuwen, die voorlopig aan de maatregelen wil vasthouden, ondanks de kritiek.
Het gooien van voorwerpen op het veld is een doorn in het oog van veel voetballiefhebbers. Toch zorgt het stilleggen van wedstrijden vanwege een beker op het veld ook voor irritatie. Van Leeuwen ziet positieve uitwerkingen na de invoering van de maatregelen: "De maatregelen hebben wel degelijk effect. Sinds de maatregelen die gelden voor het gooien van voorwerpen, zijn er driehonderd wedstrijden geweest. Vijf daarvan zijn definitief gestaakt, waarvan er twee zonder deze maatregel ook gestaakt zouden worden."
Geen onderscheid
"We krijgen dus best wel veel vat op het probleem. Het is gevaarlijk om de maatregelen nu los te laten", aldus Van Leeuwen. De directeur Betaald Voetbal wil geen onderscheid maken tussen vreugdebier of bijvoorbeeld het aantal bekers dat op het veld terechtkomt. "Hoe krijg je daar dan een duidelijke lijn in? Het tijdelijk staken werkt ook. We zien dat er veel minder wordt gegooid."
In april werden de maatregelen in alle voetbalstadions aangescherpt. "Wij willen gastvrij en veilig voetbal", vervolgt Van Leeuwen. "Iedereen moet het weer leuk vinden in de stadions en de rotzooitrappers moeten worden gestraft."