<
>

KNVB gaat slimme technologie inzetten tegen racisme en discriminatie

KNVB gaat slimme technologie inzetten om racisme en discriminatie aan te pakken. Dat is een onderdeel van het nieuwe plan dat vandaag is gepresenteerd door de voetbalbond, Rijksoverheid en samenwerkingspartners tijdens een congres in Zeist: Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI).

"Wij willen dat voetbal echt voor iedereen en van iedereen is. Waarin geen plek is voor racisme en discriminatie", aldus minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder. "We erkennen dat racisme en discriminatie nog steeds actuele problemen zijn. Het is daarom goed dat we hier vandaag bij elkaar zijn om een vervolg te geven aan OVIVI."

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB: "Racisme en discriminatie raken de ziel van het voetbal, dat juist mensen samenbrengt: voetballen doe je niet alleen. Het gaat om een hardnekkig maatschappelijk probleem en het bestrijden hiervan vraagt om doorzettingsvermogen. We zijn dus blij dat we de komende jaren met OVIVI de volgende stap kunnen zetten."

Actielijnen

Het plan telt 22 onderdelen, die zijn onderverdeeld in vier zogenoemde 'actielijnen': voorkomen, signaleren, sanctioneren en samen aan de slag. Met trainingsprogramma's voor clubs uit het betaalde voetbal en amateurvoetbal wil de KNVB inzetten op bewustwording. Het plan blijft in elk geval tot en met 2025 van kracht.

Slimme technologie

Door middel van een app wil de voetbalbond harder kunnen optreden tegen racisme en discriminatie. Nu is het nog lastig om op te treden tegen racisme en discriminatie, omdat er vaak onvoldoende bewijs is. Een extern bureau werkt samen met de KNVB.

Er is een fan-app ontwikkeld, waarmee alle supporters geregistreerd kunnen worden, met het uiteindelijk doel om personen direct te kunnen opsporen bij het geval van racisme en discriminatie. Dit is mogelijk met behulp van slimme camera's in de stadions, binnen de wetten van de privacy.

"Het is heel belangrijk dat iedereen kennis krijgt van de app en dat het ook echt gebruikt gaat worden", zegt Van Leeuwen. "We moeten nu echt actie gaan ondernemen om onze doelen te bereiken." De directeur van de voetbalbond verwacht dat dit jaar nog de app in de eerste stadions gebruikt kan worden.

App ontwikkelaar

De ontwikkelaar van het nieuwe systeem, Paul van der Kolk, was ook aanwezig om verdere toelichting te geven over de app. "Het allerbelangrijkste is dat je weet wie er in het stadion zit. We gaan de identiteit van iemand koppelen aan het ticket dat toegang verleend, zodat we niet alleen weten wie de kaart heeft gekocht, maar ook wie er daadwerkelijk naar binnen gaat."

"De andere techniek is dat we nu niet alleen filmcamera's gaan gebruiken, maar ook met geluidsopnames gaan werken. We kunnen de techniek zo maken dat beeld en geluid samen kan worden gebracht."

Siem de Jong

Oud-voetballer Siem de Jong was ook uitgenodigd door de voetbalbond om het congres bij te wonen. Tijdens zijn voetbalcarrière heeft hij ingezien dat maatschappelijke thema's bespreekbaar moeten blijven in de voetbalwereld. "Ik hoop dat ik andere atleten kan inspireren om zich ook uit te gaan spreken over dit soort thema's."

"Je moet spelers meenemen in dit soort onderwerpen. Zij zijn de helden uit alle lagen van de maatschappij", gaat De Jong verder. "Ze kunnen uitgroeien tot een ambassadeur voor een bepaald onderwerp."

Braafheid en Zuiverloon

Voormalig-voetballer Edson Braafheid speelde van 2014 tot en met 2016 in Italië voor Lazio, waar hij zelf te maken heeft gehad met racistische opmerkingen. "Er kwamen oerwoud geluiden vanuit eigen publiek. Het was niet duidelijk of het voor ons was of voor de tegenstanders. Hoe er daarna mee om werd gegaan was heel vreemd."

"Relax werd er gezegd, het was niet voor jullie bedoeld, maar voor de tegenstander. Alsof het dan wel goed is. Niemand durfde op dat moment te zeggen dat het eigenlijk niet kan. Dat heeft ook te maken met de angst die er heerst bij donkere spelers. Ze zijn bang dat er consequenties aan vasthangen als ze wat zeggen. Dat alles waar ze voor hebben gewerkt in een keer wordt afgepakt."

Gianni Zuiverloon, die samen met Braafheid aanwezig was, is blij met de stappen die de KNVB zet. "Het kan altijd meer natuurlijk, maar we kunnen niet alles in een keer bereiken."