<
>

'Opbrengst veiling WK-shirts niet bij Qatarese arbeidsmigranten terechtgekomen'

ANP MAURICE VAN STEEN

De 380.000 euro die de veiling van de WK-shirts van het Nederlands elftal hebben opbracht, is niet bij migranten terechtgekomen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Van het totale bedrag is bovendien nog maar €228.976,67 over, omdat volgens de voetbalbond de kosten van het organiseren van de veiling eraf zijn getrokken. Toch is ook dat bedrag nog niet ten goede gekomen van Qatarese arbeidsmigranten.

De KNVB werkte voor het organiseren van de veiling samen met het bedrijf MatchWornShirt (MWS), dat dan weer het ingezamelde bedrag overmaakt aan Mondiaal FNV. Dat laatste bedrijf is dan weer verantwoordelijk voor het zoeken van een geschikt project in Qatar. En dat is nog altijd niet gevonden.

De directeur van MWS, Tijmen Zonderwijk, zegt tegen RTL Nieuws dat het logisch is dat het ook geld kost. Zij hebben de hele organisatie overgenomen, van begin tot eind. "Wij zijn een bedrijf", zegt Zonderwijk. "Mijn mensen moeten ook worden betaald. Daarnaast hebben we kosten gemaakt." RTL weet dat er twee medewerkers in Qatar waren om de veiling in goede banen te leiden. Ook die kosten, waaronder zo'n 800 euro per nacht voor een hotel voor deze personen, zijn van de veilingsinkomsten afgehaald. Totaal gaat het om een bedrag van 150.000 euro.

De voetbalwereld kreeg veel kritiek vanwege het deelnemen aan het toernooi in Qatar, waar de mensenrechten geschonden worden. De KNVB hoopte een steentje te kunnen bijdragen door een veiling te organiseren en de opbrengt aan arbeidsmigranten te doneren. Maar dat geld is dus nog altijd niet bij een juist doel aangekomen.

Fout gecommuniceerd

De KNVB vindt dat er fout is gecommuniceerd over de hoogte van het bedrag. “We hadden moeten zeggen dat we het netto bedrag volledig zouden overmaken”, zegt Jaap Paulsen van de KNVB tegen RTL Nieuws.

De KNVB gaat het bedrag niet aanvullen tot aan de toegezegde 380.000 euro. “Van de shirtveiling is geen cent naar de KNVB gegaan, ook al heeft dit ons veel tijd en geld gekost”, benadrukt Paulsen.