<
>

'Transfer Sosa lijkt topje van de ijsberg te zijn bij werkwijze Mislintat'

Mislintat I ANP

"Er zijn aanwijzingen dat niet alleen aan de transfer van Borna Sosa, maar ook aan de andere door Sven Mislintat afgesloten transfers bij Ajax een luchtje kleeft", dat zegt de voorzitter van De Vereniging van Effectenbezitters tegenover de NOS. Volgens Gerben Everts zou Mislintat bij de meeste van de twaalf inkomende Ajax-transfers deze zomer de speler hebben verzocht om te kiezen voor zaakwaarnemer Arthur Beck, zoals ook in het geval van Borna Sosa is gebeurd.

Mislintat zou volgens eerder onderzoek van de NOS, gebruik hebben gemaakt van een zakenrelatie bij de transfer van Sosa. De deal liep via een Duits zaakwaarnemerskantoor, dat aandelen bezit in een privebedrijf van Mislintat. De kwestie schuurt met de regels waar de beursgenoteerde club zich aan moet houden. Ajax heeft daarna een onderzoek ingesteld naar de werkwijze van Mislintat en heeft inmiddels ook afscheid genomen van de Duitse technisch directeur.

Het onderzoek naar Mislintat loopt nog altijd en de VEB bemoeit zich ook met de zaak. De VEB is namelijk een organisatie die de belangen van beleggers behartigt. Namens hen schreef de VEB al een brief met vragen aan de directie en de raad van commissarissen van Ajax. Daarin wil de vereniging onder meer weten of de commissarissen wel voldoende toezicht hebben gehouden op de gang van zaken. Ook wil de beleggersclub dat de reden van het ontslag van Mislintat met aandeelhouders wordt gedeeld en is het benieuwd of de Duitser geld meekrijgt na zijn ontslag.

Bij het NOS-programma Langs de Lijn zegt Everts dat de transfer van Sosa het topje van de ijsberg lijkt te zijn. "Er zijn aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Er schijnen appjes te zijn aan spelers die vlak voor de transfer te horen kregen dat ze hun droomtransfer niet kunnen maken als ze niet overstappen naar Beck. Dat is in de voetballerij misschien gebruikelijk, maar kan niet bij een beursgenoteerd bedrijf."