<
>

PSV stuurde Van den Berg weg: "Daar baal ik nog steeds van"

Er waren tijden dat Davy van den Berg op scoutingslijstjes van topclubs in Europa stond, maar inmiddels is dat al jaren niet meer zo. Nadat hij in zijn tweede jaar van de Onder 19 weg werd gestuurd uit de jeugdopleiding van PSV bewandelde de linkspoot een ander pad. Inmiddels is hij een steunpilaar bij PEC Zwolle en vertelt hij in Fresia & Milan Parkeren de Bus wat er fout ging in de jeugd van de Eindhovenaren.

“Hoe kan ik dit mooi uitleggen zonder te diep in details te gaan”, begint Van den Berg. “Mijn laatste seizoen was in de Onder 19. Ik heb twee jaar in de Onder 19 gespeeld. In mijn eerste jaar werden we kampioen met Mark van Bommel. Toen speelde ik niet regelmatig. We hadden echt een goed elftal staan en moest ik vaak invallen. We werden wel kampioen dus het was een succesvol jaar.”

Terwijl jongens als Yorbe Vertessen, Zakaria Aboukhlal en Mohamed Ihattaren langzaam doorstroomden naar het beloftenelftal moest Van den Berg zich bewijzen onder een nieuwe coach. “Het jaar daarna zou mijn jaar moeten worden met Ruud van Nistelrooij als trainer. Het begon heel goed. De oefenwedstrijden gingen goed en ik werd geselecteerd voor het Nederlands Elftal. De Onder 16 van Oranje was de laatste keer en nu Onder 19 dus daar zat drie jaar tussen. Toen speelde ik zelfs in Uden bij mijn oude amateurclub. Dus dat was voor mij super. We wonnen 5-1 van Tsjechië en ik gaf een assist. Dat had ik te pakken en het ging goed met een goede seizoenstart.”

Niet aan de hand, zo lijkt het, maar vanaf het moment dat Van den Berg van die trip met Oranje Onder 19 terugkeerde, veranderde alles. “Toen is eigenlijk alles bergafwaarts gegaan. Door wat kleine dingetjes die er gebeurden - die de trainer niet prettig vond - en miscommunicatie. Ik belandde een wedstrijd of acht op de bank. Dus van bij het Nederlands Elftal een assist geven naar op de bank bij de club. Of het aan mij lag of aan iemand anders. Iedereen zal daar wat anders over zeggen denk ik.”

De rol van een van Van Nistelrooij’s assistenten was daarbij cruciaal, maar Van den Berg geeft niet alles tot in details vrij. “Ik vind nog steeds dat ik destijds vrijwel niets fout heb gedaan. Maar natuurlijk leer je er wel van. Je kan ook leren van hoe iemand anders in elkaar steekt. Je hoeft niet alleen te kijken naar wat jij denkt wat goed is. Misschien is het soms beter om iets te laten omdat een ander dat vervelend vindt. Dat is wel iets wat je daaruit hebt kunnen halen.”

Maar als hij het moet samenvatten komt het neer op het volgende: “Miscommunicatie tussen Van Nistelrooij en mij. Als jeugdspeler ga je dat niet winnen van een legende als Van Nistelrooij. Helaas heeft het mij wat vertraging opgeleverd. Daar baal ik wel van. Als ik er zo over praat.”

Van den Berg heeft het uiteraard over het feit dat hij is bekeerd tot de Islam en wat daarbij komt kijken. Verder gaat het over het overlijden van zijn moeder op jonge leeftijd, bang zijn voor de dood, Remco Evenepoel en zijn merkwaardige verslaving aan föhnen.

De podcast met Davy van den Berg is vanaf 13:00 uur te beluisteren in je favoriete podcastapp als Spotify of iTunes. De aflevering met Van den Berg is vanaf 22:00 uur te zien op ESPN 2.