<
>

Halsema verwacht verregaande maatregelen Ajax en KNVB: "Het is beschamend"

Halsema I ESPN

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema overweegt extra voorwaarden op te nemen in de vergunning van Ajax. "Op het moment dat Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verregaande maatregelen te nemen, dan zal ik op moeten treden", vertelt Halsema maandagavond bij Nieuwsuur. In het uiterste geval kan de burgemeester besluiten dat er helemaal niet meer wordt gespeeld: "Een beslissing die je nooit wil nemen."

"Als er zoveel wangedrag is bij een groep hooligans, zal je je rug moeten rechten en laten zien wat je wel en niet accepteert. Er moet één-op-één gefouilleerd worden", vervolgt Halsema bij Nieuwsuur. "Ik vind ook dat er bij de F-side netten opgehangen moeten worden en dat er stadionverboden moeten worden afgegeven, desnoods levenslang. En die moeten ook worden gehandhaafd." Ook adviseert Halsema dat na wanorde de club vakken leeg dient te houden.

'Blijkbaar onvoldoende gefouilleerd'

Halsema was zondag zelf aanwezig in de Johan Cruijff Arena en zag het misgaan. "De club is zelf verantwoordelijk voor wat er in het stadion gebeurt en heeft daar eigen beveiligingspersoneel voor." Halsema vervolgt: "De afspraak is dat er geen vuurwerk in het stadion mag zijn. Blijkbaar wordt er onvoldoende gefouilleerd, want dit is niet de eerste keer."

De burgemeester van Amsterdam benadrukt dat het gaat om een kleine groepering die het verpest voor het overgrote deel: "De meeste supporters hebben er de smoor in dat er slecht wordt gespeeld, maar zij willen gewoon de wedstrijd zien. Dat zo'n groep het verpest, dat moet gewoon klaar zijn."

De politie heeft rondom De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord 15 mensen aangehouden. Twee agenten zijn gewond geraakt.

Het restant van Ajax - Feyenoord zie je woensdagmiddag 14.00 uur LIVE op ESPN 1.