<
>

Rvc-voorzitter Eringa wil aanblijven bij Ajax: "Rust en continuïteit nu belangrijk"

Pier Eringa I ANP

De sportieve en bestuurlijke crisis bij Ajax is geen reden om op te stappen voor voorzitter van de raad van commissarissen Pier Eringa. De rvc-voorzitter benadrukt de crisis waarin de club zich verkeert, maar is niet van plan zijn taken neer te leggen, vertelt Eringa in het Het Financieele Dagblad (FD): "Wij hebben de overtuiging belangrijk te kunnen zijn."

"In de chaotische fase waarin we zitten is het belangrijk dat er bestuurlijke rust is en continuïteit. Wat los je op met het wegsturen van de rvc?", vertelt Eringa in het vraaggesprek met de financiële krant. Hij vervolgt: "Voor ons is het nu hard werken om deze moeilijke periode door te komen en de sportieve prestaties op het veld te waarborgen." Ook verwacht Eringa dat trainer Maurice Steijn - net als de huidige rvc - volgende week nog 'gewoon' werkzaam is bij Ajax.

'Niet als eerste aanspreekbaar op beleid'

Eringa benadrukt dat Ajax opnieuw in een lastige fase komt door het ontslaan van Sven Mislintat. Zondagavond werd de Duitse TD na amper vijf maanden ontslagen. "Door het afscheid van de technisch directeur komen wij in een bestuurlijk lastige situatie. Net als vorig jaar, toen Marc Overmars vertrok, zij het om heel andere redenen."

"De sportieve prestaties staan ver af van wat je van Ajax mag verwachten", aldus Eringa, die van mening is dat de kritiek op de rvc van Ajax wel erg fors is. "Je merkt in beeld en beleving dat nu te snel wordt gekeken naar de rvc, die verantwoordelijk zou zijn voor alles. De governance ligt zo dat de sportieve prestaties bij de technisch directeur en de trainer liggen." Eringa besluit: "De rvc houdt toezicht op de directie. Wij hebben een belangrijke taak, maar zijn niet als eerste aanspreekbaar op beleid."