<
>

Ajax-coryfeeën noemen Jordi Cruijff als opvolger Mislintat: "Hij heeft de genen van zijn vader"

Het is crisis bij Ajax. De Amsterdammers staan veertiende in de Eredivisie, stonden in de Klassieker tegen Feyenoord al in de eerste helft met 0-3 achter, diezelfde wedstrijd werd na rust gestaakt vanwege vuurwerk op het veld en tot overmaat van ramp sloopten hooligans een deel van de eigen Johan Cruijff Arena. Zondagavond betekende de sportieve en organisatorische onrust het vertrek van directeur voetbalzaken Sven Mislintat, die pas vier maanden in dienst was in Amsterdam. Hoe moet het nu verder met de afbrokkelende topclub? ESPN vroeg het aan Ajax-coryfeeën Marciano Vink, Sonny Silooy, Keje Molenaar en Henk ten Cate.

"Als de wiedeweerga op zoek naar een algemeen directeur"

"Je moet zo snel mogelijk op een paar sleutelposities in de organisatie geschikte mensen aanstellen", begint oud-speler Keje Molenaar - later in meerdere functies actief bij de club - zijn betoog. "Te beginnen met als de wiedeweerga op zoek gaan naar een algemeen directeur. Alex Kroes begint pas in maart en je kan niet een half jaar zonder capabele directeur. Dat zorgt voor rust in de club. Dus óf je weekt Kroes eerder los bij AZ, óf je stelt een geschikte interim-directeur aan. Jan van Halst zit er nu, maar die is medeverantwoordelijk."

Ook Marciano Vink, ESPN-analist en oud-speler van Ajax, vindt dat Ajax met AZ om de tafel moet. "Ze hebben Kroes aangesteld maar die moet nog een half jaar wachten", aldus Vink. "De verhoudingen tussen Ajax en AZ zijn duidelijk, dus makkelijk zal het niet worden. Maar je moet er alles aan doen om zo snel mogelijk de rust weer terug te krijgen bij de club. Bovendien heeft Kroes veel technische kennis en zonder technisch directeur zou hij die functie eventueel ook in kunnen vullen. Er moet op korte termijn een technisch eindverantwoordelijke komen, want de volgende transferperiode staat alweer bijna voor de deur.

Volgens Molenaar moet niet alleen de directie op de schop, ook de raad van commissarissen moet worden vernieuwd. "Die Pier Eringa heeft ongetwijfeld een indrukwekkend CV, maar dat is geen voetbalman. Ik zou Lodewijk Asscher een goede voorzitter van de RvC vinden. Dat is een ras-Ajacied en behoort bestuurlijk tot de top van Nederland. Asscher moet op zoek gaan naar geschikte medecommissarissen. Types als Danny Blind, voetbalmensen en échte Ajacieden."

"Als het bij Ajax crisis is, dan is het ook echt crisis"

De onrust, zowel bestuurlijk als sportief, wordt bij Ajax altijd meer uitvergroot dan bij andere clubs, ziet ook Sonny Silooy. "Ajax is met geen enkele andere club te vergelijken", aldus Silooy. De voormalige verdediger speelde 343 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en won verschillende nationale en internationale prijzen met de club. "Als het crisis is, dan is het ook echt crisis. Dat roepen we ook over onszelf af, omdat we gewoon altijd de beste willen zijn. Maar wat er nu gebeurt heb ik nog nooit eerder meegemaakt en ik vind het ook verschrikkelijk, ik ben ook gewoon supporter natuurlijk."

"Jordi Cruijff heeft de genen van zijn vader"

Voor Silooy is er maar één kandidaat om de positie van Mislintat in te vullen. "Jordi Cruijff als technisch directeur zie ik wel zitten", aldus de Amsterdammer. "De naam Cruijff doet het natuurlijk sowieso goed in Amsterdam. Hij heeft de genen van zijn vader en heeft ook echt voetbalverstand. Hij moet wel de juiste mensen om zich heen verzamelen omdat het natuurlijk niet makkelijk is in de top. Maar hij heeft vaker als technisch directeur gewerkt."

Ook Molenaar en Vink zien het zitten in Jordi Cruijff. "Hij is beschikbaar en hij lijkt mij ook de allerbeste kandidaat", aldus Molenaar. "Hij heeft ook zijn sporen verdiend in verschillende functies en wordt in alle kringen gepruimd binnen Ajax, ook niet onbelangrijk." Vink: "Als je de naam Cruijff hoort, klinkt dat natuurlijk gelijk logisch bij Ajax. En hij heeft ervaring als technisch directeur."

Henk ten Cate plaatst wel een kanttekening bij de eventuele aanstelling van Cruijff. "Ik zou hem niet alleen aanstellen op basis van zijn naam", zegt de oud-trainer van Ajax. "Je komt in de huidige situatie van de club niet bepaald in een gespreid bedje terecht. Hij is ook meer Catalaan dan Nederlander, dus kent hij het Nederlandse voetbal wel goed genoeg? Hij heeft wel het charisma om mensen aan zich te binden en het is echt een fantastische man, maar hij heeft mensen naast zich nodig die het Nederlandse voetbal op de voet volgen."

"Steijn er nu uitgooien zou heel kortzichtig zijn"

Dan is er nog de sportieve crisis. Ajax kent de slechtste seizoensstart sinds de oprichting van de Eredivisie in 1955 en ook tegen Feyenoord stonden de Amsterdammers al in de eerste helft met 0-3 achter. Toch scharen Silooy, Molenaar, Ten Cate en Vink zich achter trainer Maurice Steijn. "De club heeft rust nodig, je straalt niet bepaald rust uit door nu ook de trainer eruit te mieteren", is Ten Cate van mening. "Dan heb je binnen korte tijd drie trainers eruit gegooid, dat hoort niet bij de club Ajax. Vorig jaar is Schreuder naar de kloten gegaan, vervolgens een clubicoon als Heitinga en moet je dan nu ook nog Steijn naar de kloten laten gaan? Geef hem gewoon de tijd om te bouwen."

"Nu Mislintat weg is heeft Steijn eindelijk de rust om te gaan werken aan zijn elftal. Hij heeft zulke stoethaspels achterin staan, ik geef het je te doen als trainer. Hij moet in elk geval tot de winter de kans krijgen om te laten zien wat hij kan", voegt Molenaar daaraan toe. "Ik heb wel te doen met Maurice hoor", verzucht Silooy. "Juist omdat we bij Ajax altijd zo'n grote bek hebben dat we de beste willen zijn. Het is duidelijk dat Ajax dat op dit moment niet is."

Volgens Vink zou het heel kortzichtig zijn om de trainer nu te ontslaan. "Hij heeft nauwelijks de tijd gehad om er een team van te maken. De meeste spelers kwamen pas aan het eind van de transferperiode en gingen toen gelijk weer weg voor de interlandbreak. Ik vind dat je Steijn en Hedwiges Maduro nu de tijd moet geven om het team echt naar hun hand te zetten en weer met een bepaald idee te laten spelen."