<
>

Jonker: "Kans voor Weimar is nu gekomen"

Een primeur voor de Oranjevrouwen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker speelt vrijdag in Leuven voor de eerste keer een wedstrijd in de Nations League. Tegenstander is België, een ploeg die op 2 juli in de uitzwaaiwedstrijd voor het WK nog met 5-0 werd verslagen.

Desondanks verwacht Jackie Groenen nu een andere wedstrijd. "We zaten natuurlijk in de voorbereiding, voor België zat er geen druk achter die wedstrijd. Ik weet dat er een paar meiden van vakantie terugkwamen voor die wedstrijd. Er zijn ook sterke spelers terug die morgen wel meedoen."

Oranje is in de groepsfase ook ingedeeld bij Schotland en het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman, de runner-up op het afgelopen WK. "Het is geen makkelijke poule. Dat is ook een beetje het idee van de Nations League, denk ik. We spelen alleen nog maar mooie wedstrijden", zegt Groenen.

Keeperskwestie

Oranje is gehavend onder de lat. Keepers Daphne van Domselaar en Lize Kop zijn geblesseerd en missen het duel met België. Zij sluiten zaterdag weer aan. Jonker weet al wie er vrijdagavond onder de lat staat. "Jacintha Weimar is de nummer drie. Als de nummers een en twee er niet zijn, dan gaat nummer drie spelen. Barbara Lorsheyd heeft een groot deel van de voorbereiding meegemaakt, ook in Australië en Nieuw-Zeeland. Ze maakte ook een prima indruk, zij wordt dus de nummer twee. En we hebben de keepster van Jong Oranje (Daniëlle de Jong, red.) gevraagd aan te sluiten. Ze maakt een goede indruk, zij is de nummer drie op dit moment. Hoe het de volgende wedstrijd gaat lopen, zien we dan wel weer."

Weimar maakte dit seizoen nog geen onuitwisbare indruk, maar Jonker maakt zich geen zorgen. "Op het WK heeft ze zeven, acht weken lang laten zien een enorm goede keeper te zijn. Als je dat elke dag laat zien, moet je een keer geluk hebben dat je kans komt. Die is nu gekomen en ik heb daar vertrouwen in."

Olympische Spelen

De ploeg van Jonker kan via de Nations League kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Oranje moet eerste worden in de poule om zicht te houden op plaatsing. "Niks is meer simpel in het vrouwenvoetbal. Het WK heeft geleerd dat de subtop, en zelfs de middenmoot, in ongelooflijk tempo de top nadert en dat er geen makkelijke wedstrijden meer zijn. Dat zijn hoge uitzonderingen", zegt Jonker.

"Met Schotland en België heb je twee uitermate taaie tegenstanders uit de middenmoot die willen aansluiten. En met Engeland krijgen we de absolute top voor de kiezen." Met de start van de Nations League speelt Oranje dus meer wedstrijden die van belang zijn. "Aan de ene kant geweldig, aan de andere kant ook wel een nadeel natuurlijk", aldus Jonker. "Je kunt geen speelsters meer rust geven, terwijl het wel zou moeten. Je kunt ook moeilijker speelsters kansen geven, terwijl dat ook zou moeten."