<
>

Nederland beleeft teleurstellende coëfficiëntenweek en ziet Frankrijk inlopen

ANP Foto

Nu de eerste Europese speelronde weer achter ons ligt is het tijd om de coëfficiëntenbalans op te maken. De Nederlandse enclave verdedigde afgelopen seizoen met hand en tand de vijfde plek en daar moet dit seizoen een vervolg aan gegeven worden.

Wordt dit seizoen de vijfde plek vastgehouden, is Nederland zeker van maar liefst drie vaste Champions League-tickets in het seizoen 2025/26.

AZ geeft het helemaal weg

Vooralsnog is het Europese seizoen teleurstellend begonnen voor de Nederlandse ploegen. Feyenoord won van Celtic, maar PSV en AZ gingen onderuit tegen respectievelijk Arsenal en Zrinjski. Vooral de historische afgang van AZ (verlies na 0-3 voorsprong bij rust) is een hard gelag. De Alkmaarders leverden vorig seizoen in de Conference League voor Nederland juist een karrenvracht aan coëfficiëntenpunten op. Een valse start dus.

In een directe clash tussen Nederland en Frankrijk kon Ajax bij een zege op Marseille een klap uitdelen in de strijd om plek vijf - en om de sportieve en bestuurlijke crisis in Amsterdam af te wenden. In eigen huis gaf Ajax echter twee keer een voorsprong weg en moest het uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel. Zodoende kunnen de Nederlandse clubs in totaal slechts 0.600 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

Frankrijk loopt in

Alhoewel Nederland na deze Europese dagen nog steeds ruim boven Frankrijk staat, komen de Fransen wel steeds dichterbij. Door de zeges van Paris Saint-Germain, Stade Rennes en Lille en gelijke spelen van Toulouse, Olympique Marseille en Racing Lens hebben ze een flinke slag geslagen op de coëfficiëntenranglijst.

Frankrijk heeft er na deze week 1,5 punt bijgekregen, waardoor ze nu 1,869 punt achterliggen op Nederland. Portugal staat op de zevende plek, maar die zal een topseizoen moeten draaien om nog aanspraak te kunnen maken op de vijfde plek.

Uitslagen Franse ploegen

PSG - Borussia Dortmund (2-0)

Lille - Olimpija Ljubljana (2-0)

Sevilla - RC Lens (1-1)

Union St. Gilloise - Toulouse (1-1)

Stade Rennais - Maccabi Haifa (3-0)

Ajax - Olympique Marseille (3-3)