<
>

Bizarre situatie in groep Oranjevrouwen: hoe zit dat?

Engeland won vrijdagavond op een volgepakt Wembley van Nederland (3-2). De Engelse fans juichten uitbundig, maar de speelsters stonden er verslagen bij. Verliezend bondscoach Andries Jonker stond juist te juichen en was zichtbaar tevreden met de minieme nederlaag. Het gaf duidelijk weer hoe ingewikkeld de situatie in de Nations League-groep is.

Dinsdagavond speelt Nederland tegen België en Engeland tegen Schotland. Twee burenruzies. Zowel Nederland als Engeland heeft het in eigen hand, klinkt het vanuit Nederlandse en Engelse media. Hoe zit het nou precies? ESPN praat je bij.

De Spelen behalen

Nederland zit in groep A1. Dat Nederland in die A-divisie zit is gunstig. Alleen in die divisie heeft een land namelijk oog op de Olympische Spelen.

De winnaars van de vier A-poules gaan naar de 'Finals'. In totaal gaan er vier landen naar de Finals. De twee uiteindelijke finalisten van groep A kwalificeren zich voor de Olympische Spelen die volgend jaar in Parijs plaatsvinden.

Frankrijk is het gastland van de Spelen volgend jaar en is daarmee dus al gekwalificeerd voor de Spelen. Mocht Frankrijk de finale halen, is een derde plek in die Finals dus ook al genoeg om je te kwalificeren voor het felbegeerde sportevenement. Frankrijk is op de goede weg, het land staat bovenaan Groep A2.

Doelsaldo

Maar eerst moet Oranje dus groepswinnaar worden. Oranje staat nu bovenaan, ondanks een nederlaag op België. Schotland werd twee keer verslagen en zelfs Engeland moest het in september afleggen tegen de Oranjevrouwen. Afgelopen vrijdag verloor Nederland met minder dan twee doelpunten verschil van Engeland, waardoor het onderlinge resultaat tussen de twee toplanden gelijk is. Het winnen van de groep komt nu dus aan op doelsaldo.

De scenario's

Het kán heel simpel zijn: als Engeland verliest en Nederland wint, is Nederland groepswinnaar. Andersom geldt hetzelfde. Als beide landen verliezen, is België groepswinnaar. Het wordt pas ingewikkeld als Nederland én Engeland winnen.

"Simpel gezegd: Oranje moet zo veel mogelijk scoren."

Als beide landen winnen, wordt er gekeken naar het doelsaldo. Oranje heeft op dit moment een doelsaldo van +4. De ploeg van Sarina Wiegman heeft op dit moment een doelsaldo van +1. Dat betekent dus dat Engeland in ieder geval met vier doelpunten verschil moet winnen om groepswinnaar te worden. Nederland moet dus 'gewoon' zorgen dat het doelsaldo beter blijft dan dat van Engeland.

Dat zit zo:

  1. Eerst wordt gekeken naar het puntenaantal. Dat is gelijk.

  2. Dan naar onderling resultaat. Dat is gelijk.

  3. Dan naar doelsaldo in onderlinge duels. Dat is gelijk.

  4. Daarna naar het totale doelsaldo. Dat is vooralsnog in het voordeel van Nederland.

  5. Daarna naar het totaal aantal doelpunten voor. Dat is automatisch in het voordeel van Engeland, wanneer het na de wedstrijd van dinsdag een hoger doelsaldo heeft.

Simpel gezegd: Nederland moet dinsdag zo veel mogelijk scoren om Engeland voor te blijven. Wanneer Engeland drie doelpunten meer dan Nederland maakt tegen Schotland, is het land groepswinnaar. Voorbeeld: stel dat Nederland met 3-0 wint, moet Engeland een overwinning van 6-0 op Schotland boeken.

Klein detail: Schotland heeft baat bij ruime winst van Engelsen

Maar er zit een addertje onder het gras. Dat Schotland en Engeland in één groep zitten, is namelijk opmerkelijk. Schotland neemt namelijk ook deel aan Team Great Britain, dat als één team aan de Spelen zal meedoen bij plaatsing. Dat gebeurt dan onder leiding van Sarina Wiegman. Er spelen dus Schotten bij Schotland, die naar de Spelen gaan wanneer ze dinsdag ruim verliezen van Engeland. Erin Cuthbert bijvoorbeeld, die de gelijkmaker maakte tegen België vrijdag.

Het is dus de vraag of de historie tussen beide landen groter is of de wil om deel te nemen aan de Spelen.

Doemscenario

Er is niet alleen maar winst te behalen in de Nations League. Zoals gezegd, de Nations League is verdeeld in drie groepen op basis van de FIFA-ranglijst. Elk land dat derde wordt in de A-divisie, speelt in februari een duel met een land dat in de B-divisie tweede is geworden. Dit duel gaat om promotie naar de A-divisie of degradatie naar de B-divisie. De landen treffen elkaar twee keer, uit en thuis.

Nederland kan geen laatste in de groep meer worden, dat is Schotland al. Maar mocht Nederland dus derde worden en verliezen van het land uit divisie-B, belandt Oranje ook in diezelfde divisie. Dat betekent dat dat land zich ook vanuit groep B voor het EK in 2025 moet kwalificeren. Als je laatste in de groep wordt, degradeer je direct naar League B.

Nederland kan nog derde worden, wanneer het verliest van België en Engeland wint van Schotland. Dan volgt een play-off-wedstrijd tegen de nummer twee uit divisie B. En dat heeft dan weer gevolgen voor het plaatsing van het EK in 2025.