<
>

Minder Heerenveen-fans welkom bij AZ-uit

Pro Shots

sc Heerenveen mag minder fans meenemen naar de wedstrijd tegen AZ in Alkmaar. Het uitvak wordt op 21 oktober gehalveerd vanwege de ongeregeldheden vorig seizoen bij de onderlinge ontmoeting. Tijdens de wedstrijd in Alkmaar werd door fans van de Friese club vuurwerk op het veld gegooid, waarna de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd.

De burgemeester van Alkmaar is daarom met maatregelen gekomen en heeft besloten dat er nu maximaal 375 fans van Heerenveen naar de uitwedstrijd mogen komen. Dat is de helft minder dan dat er in het vak kan. Ook is het alleen mogelijk voor supporters om met de georganiseerde bus te komen. Met eigen vervoer komen is dus niet toegestaan.

De gemeente Alkmaar heeft laten weten dat de maatregel eenmalig is, maar als het weer misgaat, zijn er volgend seizoen geen fans meer welkom van de Friese club. Ook bij de wedstrijd in Heerenveen op 14 januari van dit jaar waren er ongeregeldheden in en rond het Abe Lenstra stadion. Dat zal ook gevolgen hebben voor de ontmoeting later dit seizoen tussen de clubs in Friesland.

Daders

Volgens sc Heerenveen waren bij het vuurwerkincident veertien daders betrokken. Zes van hen hebben een stadionverbod gekregen van de KNVB, variërend in duur van 18 tot 72 maanden. Daarnaast moeten ze geldboetes betalen.