<
>

Supportersvereniging Ajax eist duidelijkheid over situatie Mislintat

ANP Foto

De supportersvereniging van Ajax eist meer duidelijkheid over de handelswijze van technisch directeur Sven Mislintat bij het binnenhalen van de Kroaat Borna Sosa. Op de slotdag van de transfermarkt zou Mislintat de speler hebben gekocht via een zakenrelatie. "Ajax lijdt reputatieschade. Dit mag niet lang boven de markt hangen", aldus directeur-bestuurder van de supportersvereniging Fabian Nagtzaam.

Nagtzaam laat weten dat de vereniging voor de fans eerst wil afwachten wat er uit het onderzoek komt dat Ajax afgelopen dinsdag is gestart naar de handeling van de technisch directeur. "Mocht daar uitkomen dat er sprake is van malversaties is er nog maar een optie mogelijk: opstappen. En dat moet dan ook gelden voor de Raad van Commissarissen die hem heeft aangesteld. We mogen verwachten dat er capabele mensen aan de top van Ajax werken die zich onafhankelijk inzetten voor de club. En we verwachten dat de RvC deze mensen tot op het bot screent."

De directeur van de supportersvereniging is van veronderstelling dat mensen die aan de top van een voetbalclub werken geen aandelen moeten bezitten van een voetbal gerelateerd bedrijf.

F-side

Naast de algemene supportersvereniging kwam ook de F-side met een statement. "Veel supporters kunnen zich niet identificeren met het huidige Ajax. Wij willen allemaal dat het liever vandaag dan morgen beter gaat met onze club", schrijft de F-side op Instagram. Ze zien trainer Maurice Steijn en Mislintat het liefst vertrekken, maar denken niet dat het probleem daarmee op lange termijn is opgelost.

"Wat ons betreft moet je het probleem bij de wortel aanpakken. De club is verrot, en dat begint aan de top. Aan de top van onze club staat de Raad van Commissarissen van Ajax. Deze mensen bepalen het beleid van de club en zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het aanstellen van de Ajax-directie."

De F-side heeft de wens dat er meer mensen in de RvC komen die een verleden hebben met de club. "Dat betekent dat er geen ruimte is voor de huidige RvC-leden."

Onderzoek

Dinsdagavond onthulde de NOS dat Mislintat Sosa heeft gekocht via een zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van de Duitse technisch directeur. De Duitser bezit 35 procent van het bedrijf Matchmetrics en is daarmee de grootste aandeelhouder. Het zaakwaarnemerskantoor AKA Global, het bedrijf waar Mislintat mee onderhandelde over Sosa, heeft 3 procent van de aandelen in handen.

Ajax liet eerder aan ESPN weten dat het op de hoogte was van de zijn aandeelhouderschap in het bedrijf. Daarover zijn destijds contractuele afspraken gemaakt. Bij de koop van Sosa wist Ajax niet dat het zaakwaarnemerskantoor van Sosa ook aandeelhouderschap heeft in Matchmetrics.