<
>

Buijs over Halilović: "Voetbaltechnisch en qua spelinzicht buitencategorie"

Het is een van de revelaties van het nieuwe Eredivisieseizoen. Gevallen ‘toptalent’ Alen Halilović is bij Fortuna Sittard aan een tweede jeugd bezig. In Limburg heeft hij het helemaal teruggevonden en floreert de Kroaat week in week uit. Danny Buijs is daarin de belangrijkste persoon. Door zijn vertrouwen is hij dolgelukkig bij Fortuna.

Alen Halilović werd ooit een van de grootste talenten van de wereld genoemd. Als 16-jarige debuteerde de smaakmaker voor Dinamo Zagreb, waardoor hij de jongste debutant uit de clubhistorie werd. Twee jaar later had FC Barcelona genoeg gezien, besloot om miljoenen voor hem neer te tellen en stalde hem bij het tweede elftal. De torenhoge verwachtingen wist hij nooit waar te maken. Hij debuteerde wel in een Copa del Rey-wedstrijd, maar bij dat ene optreden bleef het.

Inmiddels staan er aardig wat clubs op zijn cv, waaronder dus FC Barcelona, AC Milan, HSV en sc Heerenveen. Na zijn transfervrije vertrek bij HNK Rijeka trainde hij een tijdje voor zichzelf. Fortuna Sittard besloot hem in te lijven en daar heeft het supertalent zich helemaal hervonden. Dat heeft de middenvelder naar eigen zeggen te danken aan één iemand: trainer Danny Buijs.

“Danny Buijs besloot naar Rotterdam te komen. Hij vertelde over zijn eigen carrière en de fouten die hij zelf heeft gemaakt. Hij zei tegen mij dat ik pas 27 was en dat dit mijn prime moet zijn. Hij gaf me heel veel vertrouwen. Dat was heel erg belangrijk. Ik was op dat moment clubloos en wist niet waar ik heen moest gaan. Er waren clubs uit Saoedi Arabië geïnteresseerd en ik vroeg mezelf af of ik daarheen moest gaan. Volgens mij heb ik een goede keuze gemaakt om naar Fortuna Sittard te gaan.”

Ook de trainer van Fortuna Sittard hield een heel erg goed gevoel over aan het ‘paar uur durende gesprek’ met zijn nieuwe pupil.

“Ik had al een goed gevoel bij de beelden die ik had gezien, maar daarna ook als persoon en mens. Hij stelde zichzelf heel kwetsbaar op en wees niet alleen naar anderen. Onze band is op dit moment heel goed, net als met de andere spelers. Het is een jongen zijn eigen mening durft te geven dus dat maakt het een hele open, directe relatie. Het is een hele fijne jongen om mee te werken en een échte teamplayer. We gaan er alles aan doen om hem naar nog hogere hoogtes te brengen.”

Buitencategorie

Tegen FC Volendam was de Kroaat dé beste man van het veld, zo zag ook Buijs. “Hij heeft een behoorlijke stempel op die wedstrijd gedrukt en zijn kwaliteiten laten zien. Voetbaltechnisch en qua spelinzicht is hij de buitencategorie. Alleen hij heeft ook gemerkt dat in het hedendaagse voetbal er meer dingen bij komen kijken. Dat vind ik het leuke aan hem. Daar stelt hij zich voor open en gaat hij mee aan de slag. Maar dat deze jongen buitencategorie is voor deze club en een genot is om naar te kijken, daar is iedereen het wel over eens.”