<
>

Tomé roept Spaanse speelsters op ondanks boycot, team komt niet

ProShots

Montserrat Tomé, kersverse bondscoach van Spanje, heeft haar selectie bekendgemaakt voor de aanstaande Nations League-duels. Tomé selecteert vijftien WK-gangers die allen eerder aangaven niet opgeroepen te willen worden. Inmiddels hebben de speelsters via social media laten weten dat ze niet komen. Ze beroepen zich onder meer op het feit dat de bond de speelsters niet tijdig heeft opgeroepen.

21 speelsters opgeroepen door Tomé geven dus weer aan dat ze zich niet beschikbaarstellen voor het nationale elftal. De speelsters willen meer veranderingen zien binnen de Spaanse voetbalbond.

Tomé zei met de opgeroepen speelsters gesproken te hebben, voorafgaande aan de bekendmaking van de selectie voor de Nations League. Dat is echter niet helemaal waar, meldt het Spaanse Relovo. Datzelfde medium meldde dat Spaanse speelsters juridisch advies inwonnen alvorens ze een beslissing maakten.

Volgens het Spaanse Sport hield dit advies in om zich te melden in Las Rozas. Het lijkt er namelijk op dat de speelsters niet onder de sancties uit kunnen komen, die de bond hen oplegt indien ze zich niet melden.

Terugkeer León en Guijarro

Ook Mapi León en Patri Guijarro werden opgeroepen. Zij wilden niet voor Spanje uitkomen onder de vorige bondscoach, Jorge Vilda. "Ik heb vijf jaar met Jorge Vilda gewerkt, maar ik ben niet Jorge Vilda", zei bondscoach Tomé op haar eerste persconferentie. "Ik heb mijn eigen principes."

Eerder stapte bondsvoorzitter Luis Rubiales al op. Rubiales kwam in opspraak na Jenni Hermoso een kus te geven bij de prijsuitreiking van het WK. Na zijn vertrek werd bondscoach Vilda ontslagen. Veel speelsters uitten voor het WK al hun onvrede over de voormalig bondscoach.

Hermoso niet opgeroepen

73-voudig international Jenni Hermoso werd niet opgeroepen door Tomé. Volgens de bondscoach is dat om de aanvaller in bescherming te nemen. Hermoso diende een klacht in nadat Rubiales haar een kus gaf. Het Spaanse OM legde Rubiales een straat- en contactverbod op. Hij mag niet binnen een straal van 200 meter van Hermoso komen.

Speech Putellas

Vorige week, voor de bekendmaking van de selectie, ontving wereldkampioene Alexia Putellas een onderscheiding van het Catalaanse parlement. In haar ontvangstspeech sprak de middenvelder zich uit namens de Spaanse voetbalsters.

"Er is nog een lange weg te gaan", zei Putellas. "Vandaag de dag zie je dat aan de ernstige situatie waarmee we geconfronteerd zijn bij de federatie. Geen enkele vrouw, binnen of buiten het voetbal, zou situaties van minachting, een gebrek aan respect of misbruik moeten ervaren. Daarom stoppen we niet."

Nations League

Spanje speelt aanstaande vrijdagavond tegen Zweden. De week erna treft het land Zwitserland op dinsdag. De twee beste Europese teams van de Nations League plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Parijs. Oranje speelt vrijdagavond haar eerste wedstrijd tegen België.

De Spanjaarden verzamelen dinsdag, met welk team is nu nog onduidelijk.