<
>

De drie Celtic-spelers die Feyenoord in de gaten moet houden

Pro Shots

De naam van Celtic FC is in het internationale voetbal nog steeds heel erg groot. Dat komt uiteraard door de prestaties uit het verleden, alle landskampioenschappen en het magische Celtic Park. Hoewel de Schotten altijd een speciaal plekje in het hart van menig voetbalvolger zal hebben, moet in de praktijk toch vaak even worden opgezocht wie nu allemaal het groen-wit gestreepte shirt draagt. Dit zijn de drie opvallendste spelers van Celtic die Feyenoord in toom moet proberen te houden.

Dat coach Brendan Rodgers na een krappe 4,5 jaar weer terugkeerde bij Celtic FC viel in eerste instantie niet direct in goede aarde. De supporters namen het hem enorm kwalijk dat hij midden in het seizoen 18/19 Glasgow verruilde voor Leicester City. Inmiddels is na de uitoverwinning op stadsgenoot én eeuwige rivaal Rangers FC (0-1) de stemming weer omgeslagen.

De 50-jarige Noord-Ier zag in de zomer Jota voor maar liefst dertig miljoen euro naar Saoedi Arabië vertrekken. Een fikse tegenvaller, zeker omdat hij ook enorme personele problemen heeft in het hart van de defensie. Desalniettemin heeft Celtic nog een hele aardige selectie, waarin voornamelijk de Japanners enorm opvallen.

Kyogo Furuhashi

Dé blikvanger en tevens allerbelangrijkste speler van Celtic is Kyogo Furuhashi. In 2021 kwam de Japanner over van Vissel Kobe, maar van enige tijd om zichzelf aan te passen was geen sprake. Vrijwel direct deed de centrumspits waar hij goed in is: doelpunten maken.

Vorig seizoen werd hij al topscorer van de Scottish Premiership met 27 goals en ook dit seizoen is hij weer goed van start gegaan. Na vier wedstrijden staat de teller alweer op vier doelpunten, waarmee hij wederom bovenaan staat in het klassement. Een daarvan was het beslissende doelpunt tegen Rangers.

De spits is voornamelijk goed op momenten dat er veel ruimte achter de verdediging ligt. In de omschakeling is de 28-jarige international levensgevaarlijk. Hoewel Celtic in eigen competitie – op de wedstrijd tegen Rangers na – altijd het heft in eigen hand neemt, kunnen ze zich ook makkelijk schikken in een wat afwachtende rol. Met Furuhashi in de punt hebben ze iemand die makkelijk toeslaat. In de eigen competitie is er dan ook niemand die zó vaak het vijandelijke doel onder vuur nam.

Helaas voor Arne Slot blijkt de spits, die bij de nationale ploeg strijdt met Feyenoorder Ayase Ueda om de plek in de punt van de aanval, op tijd te zijn hersteld van een lichte blessure.

Daizen Maeda

Furuhashi is overigens niet de enige die goed gedijd bij veel ruimte voor zich. Meer dan zijn landgenoot is Daizen Maeda een ware snelheidsduivel. De linksbuiten, die afgelopen winter nog trefzeker was in de achtste finale op het WK, scoorde nog niet dit seizoen, maar was wel van grote waarde.

Slechts drie spelers, namelijk Shankland (Heart of Midlothian), Duk (Aberdeen) en Murray (Ross County) kwamen tot meer balcontacten in de zestien van de tegenstander. De Japanse linksbuiten dribbelde dit seizoen ook met verve. Slechts vier spelers dribbelden vaker hun directe tegenstander voorbij.

Reo Hatate

Rodgers zal zeer content zijn dat Reo Hatate weer terug is van een kuitblessure. De centrale middenvelder is een zeer belangrijke kracht voor de Schotse grootmacht. Dit seizoen kwam hij pas 78 minuten in actie en dus is het ook niet zeker dat hij een basisplek toebedeeld krijgt.

Vorig seizoen was de Japanse spelmaker heel erg belangrijk. Uit open spel gaven alleen teamgenoten Matt O'Riley en Jota méér assists dan hij. De technicus is voornamelijk belangrijk om de voorste drie in stelling te brengen. Afgelopen seizoen waren er ook slechts vier spelers die bij meer passketens uit open spel betrokken waren, die eindigden in een goal.

Hoewel er nog wel meer spelers zijn die goed in de gaten gehouden moeten worden, is de Japanse invloed bij Celtic FC vrij groot. Het is dan ook zeer wijselijk om deze drie spelers in toom te houden. Aangezien de Schotten zich hoogstwaarschijnlijk gaan aanpassen en dus op eigen helft gaan inzakken, lonken er voornamelijk kansen voor counterspelers Furuhashi en Maeda.