<
>

In cijfers: Luuk de Jong voorbij Nilis, penalty-hel Cillessen, uitblinkende Halilovic

ESPN

Speelronde vijf werd er een stukje Eredivisiegeschiedenis geschreven. Het werd namelijk het weekend dat Almere City het eerste puntje ooit behaalde op het allerhoogste niveau. Niet alleen Almere ging van de hatelijke nul af, want ook RKC (0-2 winst) en FC Utrecht (1-3 winst) deden dat. Tegelijkertijd zijn er nog drie clubs die vooralsnog een foutloze seizoenstart beleven. Dit was speelronde vijf in cijfers.

Feyenoord draait na een stroeve start weer op volle toeren. In de eigen Kuip was het veel te machtig voor sc Heerenveen. De Friezen werden verpulverd en op een 6-1 nederlaag getrakteerd. De laatste keer dan hen dat overkwam was al een tijd geleden. In oktober 2012 verloor het met 6-3 van Heracles.

Trainer Arne Slot betitelde het als een van de beste wedstrijden onder zijn leiding. In het begin van het seizoen klaagde de Bergentheimer nog dat zijn ploeg het veldspel niet om wist te zetten in doelpogingen. Inmiddels is dat ‘probleem’ wel opgelost. Feyenoord kwam namelijk in de eerste vijf wedstrijden van dit Eredivisieseizoen al negentien keer tot scoren. Dat is het hoogste aantal voor de Rotterdammers na zoveel duels sinds 1974/75. Toen maakten ze er twintig.

Ook PSV was dit weekend weer goed op schot. Tegen N.E.C. maakten ze er vier, al hadden er dat wel op basis van expected goals meer kunnen zijn. Het was al een tijdje geleden dat de Eindhovenaren tot zo’n hoge xG-waarde kwamen. Op 7 december 2019 was de xG-waarde voor het laatst minstens zo hoog. (6,6 in een 5-0 zege tegen Fortuna Sittard). De hoge expected goal-waarde had deels te maken met de twee gegeven penalty’s..

Jasper Cillessen heeft al geen geweldige naam als het gaat om penalty’s stoppen, maar in de Eredivisie begint het wel heel pijnlijk te worden. Sinds Opta de penalty-data verzamelt (1974/75) is Cillessen de enige doelman die minstens vijftien strafschoppen tegen kreeg in de Eredivisie en deze er allemaal in zag gaan (16 penalty’s). Een van die twee strafschoppen kwam van de voet Luuk de Jong.

De Jong was met twee goals de grote man. De spits maakte zijn 111e en 112e Eredivisiedoelpunt namens PSV en passeerde daarmee Luc Nilis (110) op de topscorerslijst aller tijden. Alleen Willy van der Kuijlen (308) en Coen Dillen (120) staan nog boven hem.

De oud-spits van Sevilla en FC Barcelona loste afgelopen weekend zeven schoten. Het hoogste aantal van iedereen, al moest hij die plek wel delen met iemand anders. Alen Halilovic heeft een serieuze gooi gedaan voor ‘man van de week’. Niet alleen loste hij dus de meeste schoten, ook was er niemand die zó vaak tussen de palen schoot én kansen creëerde. Alleen Michel Vlap, die het de Ajax-verdediging continu bijzonder lastig maakte, haalde de dubbele cijfers als het ging om schoten plus gecreëerde kansen.

Sinds de terugkeer op het hoogste niveau was er geen speler van Fortuna Sittard die betrokken was bij vijftien doelpogingen (1 goal, 1 assist). Daarmee was Halilovic verreweg de gevaarlijkste man bij de Limburgers. In totaal kwam de ploeg van Danny Buijs tot 26 schoten tegen FC Volendam, wat het hoogste aantal is sinds de promotie in 2018.

Waar Fortuna Sittard dus mijlpaal naar mijlpaal aan elkaar reeg afgelopen speelronde, weten ze bij AZ ook van geen ophouden. Sparta werd relatief ‘makkelijk’ aan de kant gezet. De Alkmaarders beleven nog steeds een foutloze start. Voor de derde keer ooit wisten ze de eerste vier duels van een Eredivisieseizoen winnend af te sluiten.

Dani de Wit en Vangelis Pavlidis scoorden welgeteld honderd seconden na elkaar. Buiten die periode, waarin de wedstrijd werd beslist, was Bart Vriends een enorme sta-in-de-weg. Met zeven intercepties was hij de koploper van dat klassement. Het was tevens het hoogste aantal voor een Spartaan in een Eredivisieduel sinds Michaël Heylen op 28 februari 2021 (7 tegen Willem II).

Ook was er – ondanks het verlies – weer een hoofdrol voor Tobias Lauritsen, De Noorse spits was wederom de kapstok van de ploeg en telkens bereikbaar via een lange bal. Dit weekend was er dus ook weer niemand die tot meer gewonnen persoonlijke duels kwam dan hij. Wat betreft gewonnen kopduels was het verschil nóg extremer. Twaalf keer was hij zijn directe tegenstander de baas door de lucht, maar liefst twee keer zo veel als de nummer twee in het rijtje van speelronde 5.