<
>

Hoe Igor Paixao bezig is aan zijn grote doorbraak

ProShots

Dinsdagavond start Igor Paixão tegen Celtic waarschijnlijk als centrumspits, door de schorsing van Santiago Giménez en de blessure bij Ayase Ueda. Maar als vleugelspeler is de jonge Braziliaan de voorbije maanden reuzenstappen aan het zetten. Een onwennige beginfase in Rotterdam heeft nu plaatsgemaakt voor een steeds belangrijkere rol in het aanvalsspel onder Arne Slot.

Sinds Paixão dit voorjaar een vaste basisplek veroverde bij Feyenoord is de lijn van zijn ontwikkeling alsmaar meer gaan stijgen. Twee dingen vallen daarbij op.

Rendement

Het duurde even voordat het ging lopen bij Paixão op de Nederlandse velden. Tot aan april startte hij maar in 8 van 27 officiële duels als basisspeler, en in geen enkel duel in deze periode maakte hij de 90 minuten vol. Ook zijn rendement (4 goals, 3 assists) was niet per se denderend.

Maar de aanhouder wint. Ook onder leiding van Slot. Vanaf het moment dat Paixão in april een rol als vaste basiskracht bemachtigde, is zijn productiviteit plotsklaps enorm toegenomen. Sterker, van alle buitenspelers die momenteel uitkomen in de Eredivisie, was hij bij ruim de meeste doelpunten betrokken in deze periode. Slechts vier actieve Eredivisie-buitenspelers komen sinds begin april tot de helft van Paixão's goals-plus-assists-productie.

Ook tegen sc Heerenveen was het afgelopen weekend weer raak voor Paixão. Met een geplaatste, lage knal vanaf rand zestien verschalkte hij Andries Noppert.

Na rust voegde Paixão ook nog een assist toe aan zijn seizoenstotaal. Goed doorzetten op de vleugel, een dito versnelling en een kalme lage bal voor op Yankuba Minteh leverden de 5-1 op.

Paixão blijkt een speler met eindproduct, de voorbije maanden. Zijn techniek en explosiviteit leiden tot tastbaar rendement in de afrondende fase van zijn acties. Iets wat het dynamische positiespel dat Feyenoord onder leiding van Slot speelt, voorziet van de benodigde punch.

Dubbele dreiging

Aan zijn Braziliaanse roots doet Paixão ook eer. In één-op-één-situaties heeft hij de dribbelversnelling en balbehandeling in de kleine ruimtes om er op verschillende manieren langs te glippen bij zijn directe tegenstander.

Maar wat de aanvallende impact van Paixão bijzonder maakt, is dat hij zowel mét als zonder bal voor gevaar zorgt.

Diepgang. Het is een toverwoord dat je trainers vaak hoort gebruiken. Met sprints achter de laatste linie van de oppositie vrijkomen, of tenminste het veld verticaal wat oprekken. De data laten zien dat Paixão ook op dat vlak al een serieuze impact heeft. Alleen Osame Sahraoui ontving meer aanvallend ingestelde passes dan de Braziliaan dit seizoen.

De diepteacties vallen vooral op door hun doelmatigheid. Paixão is effectief in het ontvangen van de bal op gevaarlijke plekken op het veld. Slechts één Eredivisiespeler liet in de eerste vijf speelrondes meer balcontacten noteren in de meest aanvallende 30 meter van het veld dan Paixão.

Paixão heeft de timing en explosiviteit om in de diepte voor gevaar te zorgen. Vooral als diepe loper aan de 'contrakant' - de flank waar de bal niet is - is hij bijzonder effectief gebleken.

Geduld loont, blijkt maar weer. Door Igor Paixão de tijd te vinden om zijn draai en rol te vinden binnen het geheel, heeft Arne Slot in jaar twee zijn Braziliaanse vleugelspits weten ontketenen. En hiermee heeft de Eredivisie er weer een aanvallende uitblinker bij.