<
>

Feyenoord en Celtic, voor eeuwig aan elkaar verbonden

Pro Shots

Dinsdagavond komt de Schotse landskampioen Celtic naar De Kuip om het Champions League-seizoen te openen. Het is voor het eerst sinds de legendarische finale van de Europacup I in 1970 dat beide ploegen elkaar treffen in een officieel duel. Toch zijn er een hele hoop dwarsverbanden te vinden tussen de twee traditieclubs. Een overzicht van de innige band tussen Celtic en Feyenoord.

1: "Milaan is een beetje van Feyenoord"

"Milaan is een beetje van Feyenoord, San Siro is op het ogenblik helemaal van ons", met die legendarische woorden vatte de al even legendarische commentator Herman Kuiphof de avond van 6 mei 1970 samen. Feyenoord heeft zojuist, ten koste van Celtic, als eerste Nederlandse club de Europacup I verovert. Hoe spectaculair het tweeluik tussen beide clubs dit seizoen ook moge worden, de 2-1 overwinning in 1970 zal voor altijd in het Rotterdamse geheugen gegrift staan.

Rinus Israël mag als eerste Nederlandse aanvoerder ooit de cup met de grote oren tillen. Eerder die avond werd hij met zijn rake kopbal al de eerste Nederlandse doelpuntenmaker in een Europese finale. Het leverde Feyenoord een verlenging op, waarin de Zweedse spits Ove Kindvall zichzelf voor altijd in de Rotterdamse geschiedenisboeken schoot, door in de 117e minuut de bal over de uitkomende Schotse doelman Evan Williams te tikken.

Wim Jansen, legende in De Kuip en Celtic Park

Een van de basisspelers van die historische avond in Milaan was Wim Jansen. De vorig jaar overleden oud-middenvelder, op dat moment 24 jaar, zou uitgroeien tot een van de grote clublegendes in Rotterdam-Zuid. Als speler speelt hij er meer dan 500 wedstrijden en als trainer leidt hij de Rotterdammers naar de bekerwinst in 1991, de eerste prijs na een droogte van zeven jaar.

Nadat hij met Leo Beenhakker meeging naar de zandbak en als hoofdtrainer had gewerkt bij Sanfrecce Hiroshima gaat Jansen in 1997 aan de slag bij Celtic. De aartsrivaal Glasgow Rangers was de negen voorafgaande seizoenen op rij kampioen geworden en aan Jansen de taak een einde te maken aan die hegemonie. Dat lukt, met oud-Feyenoorders Regi Blinker en Henrik Larsson in de selectie pakt Celtic zelfs de dubbel. Twee dagen na het behaalde kampioenschap stapt Wim Jansen op. Hij had genoeg van het gezeur van directeur Jock Brown en eigenaar Fergus McCann en Stille Willem ging terug naar Rotterdam.

Tot aan zijn dood in 2022 zou Jansen, in allerlei functies, betrokken blijven bij zijn eerste liefde. Door velen wordt hij geroemd als de drijvende kracht achter de jeugdopleiding op Varkenoord.

Henrik Larsson: 'King of Kings'

Ook de eerder genoemde Henrik 'Henke' Larsson heeft bij beide clubs de status van clubicoon. Het is november 1993 als de 21-jarige Larsson neerstrijkt in De Kuip. De spits met de markante blonde rasta-coupe heeft een maand eerder zijn debuut gemaakt in het Zweedse nationale elftal en had in zijn thuisland namens Helsingborg al meer dan vijftig goals gemaakt. In Rotterdam groeit Larsson uit tot publiekslieveling vanwege zijn bescheiden voorkomen en werklust. Maar voetballend is de jonge spits minder gelukkig. "Ik mocht zelden een volledige wedstrijd volmaken", zegt Larsson hier later over tegen Elf Voetbal. "Als ik startte en niet scoorde, werd ik standaard na een uur gewisseld. Anders iets later."

Ondanks alles wint de Zweed twee keer de KNVB Beker met Feyenoord en scoort hij 38 keer in 133 wedstrijden. Het levert hem een transfer op naar de Schotse topclub Celtic. Daar groeit hij uit tot de doelpuntenmachine zoals hij nu bekend staat. In zeven seizoenen op Celtic Park speelt hij 233 wedstrijden voor The Hoops, daarin scoort hij 176 goals. Op Celtic Park hebben de fans hem voor altijd in de harten gesloten en krijgt hij de bijnaam 'King of Kings'. Vijf keer wordt hij topscorer van de Schotse Premier League en met vier kampioenschappen en tal van individuele prijzen op zijn schoorsteenmantel vertrekt Larsson, inmiddels topscorer aller tijden van de Europa League/UEFA Cup naar FC Barcelona.

Larsson is niet de enige speler die beide volksclubs diende. Al maakten slechts twee andere spelers direct de overstap van Rotterdam-Zuid naar Oost-Glasgow. Evander Sno vertrok in 2006 zonder een wedstrijd in Feyenoord 1 te hebben gespeeld. In 2016 bewandelt Colin Kazim-Richards dezelfde weg, nadat hij bij Feyenoord is weggestuurd na een incident. De overige spelers die in hun carrière voor beide clubs speelden zijn onder andere Pierre van Hooijdonk, Regi Blinker, John Guidetti, Glenn Loovens en Bobby Petta.

Supportersbanden

Sinds die legendarische finale van 1970 is er nog iets dat de twee clubs verbindt. Supportersgroepen van Celtic en Feyenoord hebben er een vriendschapsband aan overgehouden die tot op de dag van vandaag standhoudt. Na afloop van de wedstrijd werd het bier in de Milanese kroegen tot op de laatste druppel opgedronken en zaten de supportersgroepen door elkaar heen. De clubs lijken in meerdere opzichten op elkaar waardoor de supporters zich tot elkaar aangetrokken voelen. Het zijn twee échte volksclubs, met een ongekend sfeervol stadion.

Celtic speelt in de kleuren van Rotterdam (groen-wit) en beide hebben één echte aartsrivaal (Rangers en Ajax). Ook hebben ze allebei Europees succes gekend in de jaren '60 en '70 en zijn daarna in een dal geraakt. En allebei zijn ze er weer uitgekropen en na een lange droogte weer kampioen geworden. Inmiddels is gaat die vergelijking wel mank. Na het faillissement van Rangers in 2012, werd Celtic alleenheerser in het Schotse voetbal, maar sinds de terugkeer op het hoogste niveau én het kampioenschap van Rangers in 2021 is de rivaliteit weer volledig terug.