<
>

Te Kloese over Slot, transferbeleid bij Feyenoord en toetreden ECA: "Met Arne hebben we een plus"

Feyenoord-directeur Dennis te Kloese heeft geen plannen om Feyenoord te verlaten. Afgelopen zomer lag er een aanbod van Tottenham Hotspur op tafel, maar "ik heb gelijk een 'nee' gegeven", aldus Te Kloese in Goedemorgen Eredivisie.

Te Kloese voelt zich op zijn plek in de Kuip. "Ik heb helemaal geen enkele interesse om ergens anders heen te gaan. Persoonlijk vind ik het ook helemaal geen moment om aan iets anders te denken. Interesse van Tottenham of een andere club streelt natuurlijk, maar ik heb gelijk een 'nee' gegeven."

Tottenham toonde ook serieuze interesse in Arne Slot, maar de oefenmeester besloot zijn contract bij de landskampioen te verlengen tot medio 2026. "Slot was dichter bij een overstap. Daarom zijn we ook blij dat hij hier nu ook zit. We hopen ook dat die keuze van hem goed uitpakt", aldus Te Koese. "Eerlijk gezegd hoop ik dat we in hetzelfde pakket volgend jaar terecht komen, want dat betekent dat we gewoon een goed jaar hebben."

Transferbeleid

Te Kloese schetst een beeld van de beslissingen die bij Feyenoord zijn genomen gedurende de afgelopen transferperiode. "Het was overduidelijk dat Orkun Kokcü weg zou gaan, het was overduidelijk dat Lutsharel Geertruida in de belangstelling staat. En dat spelers die wel en niet spelen misschien een keer ook ergens anders vast minuten gaan maken.

"Dan ga je heel dat plaatje intekenen en met de scouting en mensen, waar ik technisch het vertrouwen in heb om een mening te geven, zitten. En dan gaan we eerst aan de achterkant proberen dat hele verhaal voor de staf en de trainer klaar te leggen."

Op het gebied van scouting en talentontwikkeling heeft Feyenoord de afgelopen jaren goede stappen gezet, weet Te Kloese. "We hebben een scoutingsapparaat van een behoorlijk aantal mensen die veel reizen. Vandaag zit er iemand in Japan en volgende week zit er iemand in Zuid-Amerika. Binnen de staf hebben we ook veel kennis van de Nederlandse markt.

"Dat proberen we allemaal bij elkaar aan te sluiten en de puzzelstukjes zo op de tafel te leggen om op een gegeven moment tot een sluitende selectie te komen. Er gaat heel werk in zitten en vaak ook veel emotie, want het is niet altijd even makkelijk ook om spelers te halen en in te passen. Maar zeker met de kwaliteit van Arne Slot hebben we een plus."

Werksfeer

Gevraagd naar hoe hij kijkt naar het gevoerde beleid bij Ajax, met trainer Maurice Steijn die openlijk zijn vraagtekens heeft gezet bij keuzes van technisch directeur Sven Mislintat op de transfermarkt, is Te Kloese duidelijk. Te Kloese: "Ik ken de ins en out niet en ik zou het ook niet prettig vinden als iemand over ons beleid zo een mening zou geven."

Voor Te Kloese is het wel duidelijk dat het aankoopbeleid een wisselwerking tussen technisch directeur en trainer moet zijn. "Ik zou zelf daar intern met trainer en staf gewoon goed in aangesloten blijven en dat als Feyenoord-zijnde op een goede manier naar buiten brengen. Als een eenheid. We zijn toch ook één club. We zijn de hele dag met elkaar. Soms wel een beetje te veel. Ik zie soms meer mensen bij Feyenoord dan van mijn eigen familie."

Technisch directeur Gerard Nijkamp van Sparta, ook te gast bij Goedemorgen Eredivisie, sluit zich aan bij de woorden van zijn collega. "Het gaat dus om communicatie, om samen naar iets toe te werken. Aan het einde van de dag weet iedereen wel wie de klap er op moet geven. Bij Feyenoord is dat Dennis en bij Sparta ben ik dat."

Volgens ESPN-analist Mario Been vormt juist het gebrek aan communicatie een hoofdpijndossier voor Ajax. "De club is stuurloos. Ajax heeft geen algemeen directeur, een man die bepalend is voor alle aankopen die ze doen. En als je kijkt naar Feyenoord, en in dit geval ook naar Sparta, daar hebben ze het gewoon goed voor elkaar en is elke functie bezet. Dat is het grote probleem bij Ajax op dit moment."

Europees bestuur

Eerder deze maand werd Te Kloese ook gekozen als nieuwe vertegenwoordiger van de Nederlandse voetbalclubs in het bestuur van de European Club Association (ECA) - de Europese organisatie van clubs. Hij is de opvolger van Edwin van der Sar.

"Er zijn verschillende Nederlandse clubs altijd goed vertegenwoordigd", aldus Te Kloese, die onder meer Feyenoord en Ajax als voorbeelden noemt. "Maar het zou heel mooi zijn om daar meer Nederlandse clubs bij te betrekken. Het is een bijzondere uitnodiging om daar voor Nederland in het bestuur te gaan zitten."

Te Kloese is realistisch over zijn invloed binnen de ECA. "Het is goed om naar de clubs uit te dragen dat je heel dicht bij de informatie zit, dat je je stem kan verheffen als er iets speelt. We zijn natuurlijk in Nederland echt een opleidingsland. Het jeugdvoetbal en het ontwikkelen van spelers en trainers is hier echt in het dna verweven. Ik denk dat je daar op Europees niveau ook echt aanzien voor hebt."