<
>

Daphne Koster: "Begrijp niet waarom speelsters geen contracten hebben in AVE"

In verschillende landen spraken speelsters zich de afgelopen tijd uit over hun financiële beloning. In Engeland leek staking op de planning te staan, in het geval dat speelsters geen beloning kregen voor het WK. In Spanje werd gestaakt voor een hoger salaris. Speelsters eisten een jaarsalaris van 25.000 euro. Hoe zit dat in Nederland?

In de Azerion Vrouwen Eredivisie krijgt het overgrote deel van de voetbalsters geen minimumloon, vele speelsters moeten het doen met een reiskostenvergoeding. Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax, verbaast zich daarover. "Als je het mij vraagt, begrijp ik niet zo goed waarom speelsters in de Eredivisie geen contracten hebben. Dat is uiteindelijk de keuze van een club, ze willen een bepaald bedrag niet vrijmaken voor die speelsters. Blijkbaar vinden ze het niet belangrijk genoeg om hen te faciliteren."

Koster vindt het opmerkelijk dat clubs niet bereid zijn speelsters een minimumloon te betalen. "Als ik de budgetten zie waarmee voetbalclubs werken, dan mag je je echt wel achter de oren krabben hoe belangrijk je het vindt dat jongens en meiden bij je club willen horen. Het is niet fair."

Koster geeft Eredivisie-speelsters stof tot nadenken. "Als speelsters het daar niet mee eens zijn, moeten ze voor hun eigen rechten op gaan komen. Ik vind dat je als speelsters bij jezelf moet nadenken of hoe je hiermee akkoord gaat. Dat is aan hen uiteindelijk."

Wanneer alle speelsters een minimumloon ontvangen, is dat positief voor het niveau van de Azerion Vrouwen Eredivisie, denkt Koster. "Als wij willen dat spelers zich kunnen ontwikkelen, dan moet je ze faciliteren in tijd. Ze moeten de tijd hebben om een bepaalde performance te leveren. Die tijd kunnen ze alleen maar krijgen als ze een salaris krijgen, dat is de voorwaarde."