<
>

Daphne Koster reflecteert op transferwindow: "Zijn een club waar de betere speelsters worden weggehaald"

Ajax Vrouwen verloor eerder deze maand de Supercup van FC Twente met 5-2. Verschillende sterkhouders verlieten de club. Victoria Pelova ging in de winterstop al naar Arsenal en deze zomer verlieten ook Lize Kop, Lisa Doorn, Eshly Bakker en Liza van der Most de club. Vanmiddag sloot de transferwindow van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Hoe staat de regerend landskampioen er eigenlijk voor?

Manager vrouwenvoetbal Daphne Koster ziet geen reden tot paniek na de valse seizoensstart. “Het was niet best. Ik zie een ploeg staan die het niveau niet haalt zoals ik in de voorbereiding zag. Een aantal speelsters haalde een ondergrens. Maar ik sloeg niet in de paniekstand.”

Maar één Ajacied naar Oranje

Waar Ajax vaak meerdere speelsters naar Oranje ziet vertrekken tijdens interlandbreaks, werd deze maand alleen Sherida Spitse voor de Nations League opgeroepen. “Dat de bondscoach voor bepaalde spelers kiest, daar heb ik geen invloed op. Wij zijn van mening dat we een behoorlijke selectie hebben.

Wel ziet Koster genoeg spelers met potentie om Oranje te halen. “Tiny Hoekstra zat er dicht tegenaan. Isa Kardinaal is een talentvolle speler, maar nog hartstikke jong. Die staat over een aantal jaar echt wel in het Nederlands elftal.”

“Club waar betere speelsters worden weggehaald”

De focus van Ajax ligt op de ontwikkeling van talenten, vindt Koster. “Ajax staat voor het opleiden van talentvolle speelsters. Lize Kop is ook zo’n talent geweest. Lisa Doorn is ooit zo’n talent geweest. Voor ons is het altijd een proces”, zegt Koster. “Wij zijn een club waar de betere speelsters worden weggehaald, dat is nou eenmaal zo.

Er moeten nieuwe leiders op gaan staan, vindt ook de manager vrouwenvoetbal. Koster: “Nadine Noordam is nog jong, maar loopt nu al wel een aantal jaren mee. Van Romée Leuchter mag je nu ook wel wat meer van gaan verwachten. Sherida Spitse is een hele natuurlijke leider. Daar hebben we het dan over. Dan zeggen we ‘jij moet nu een sterkhouder worden’.”

Vrijdagavond speelt Ajax haar eerste Eredivisie-wedstrijd. De Amsterdammers treffen Excelsior uit in Rotterdam.