<
>

Crisis bij Spaanse vrouwenteam houdt aan

ProShots

Het blijft voorlopig onrustig in het Spaanse vrouwenvoetbal, ook kort na het opstappen van bondsvoorzitter Luis Rubiales en bondscoach Jorge Vilda. Woensdagavond ontving Ballon d'Or winnares en wereldkampioene Alexia Putellas een onderscheiding van het Catalaanse parlement. In haar speech sprak de middenvelder zich uit namens de Spaanse voetbalsters.

"Er is nog een lange weg te gaan", zei Putellas. "Vandaag de dag zie je dat aan de ernstige situatie waarmee we geconfronteerd zijn bij de federatie. Geen enkele vrouw, binnen of buiten het voetbal, zou situaties van minachting, een gebrek aan respect of misbruik moeten ervaren. Daarom stoppen we niet."

Onduidelijkheid over beschikbaarheid Spaanse speelsters

Voordat de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales opstapte, lieten veel Spaanse speelsters weten niet beschikbaar te zijn voor de wedstrijden in de Nations League. Het betrof onder andere alle 23 speelsters die onderdeel uitmaakten van de WK-selectie. Dat WK werd gewonnen door Spanje. Eén van de voorwaarden om zich weer beschikbaar te stellen, was het ontslag van Rubiales.

Nadat Rubiales opstapte, lieten de speelsters niet weten dat ze weer beschikbaar zijn voor de Nations League. Vrijdag 22 september staat het eerste duel op de planning. De Spanjaarden treffen dan Zweden. De twee beste Europese landen van de Nations League kwalificeren zich voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar.

Vrijdag bekendmaking selectie Spanje

27-voudig international Olga Carmona liet woensdag aan Spaanse media weten dat de speelsters eerst onderling moeten overleggen over hun volgende stap. Montserrat Tomé, de opvolger van de ontslagen bondscoach Jorge Vilda, moet vrijdag haar selectie bekendmaken.