<
>

Niet iedereen verrast door ontslag Hyballa: "Dit zag je aankomen"

Voor velen kwam het ontslag van NAC-trainer Peter Hyballa als een donderslag bij heldere hemel. Twee van de vijf wedstrijden gingen er verloren dit seizoen, maar echt paniek leek er nog niet te zijn in Breda, totdat woensdagmorgen de club met het bericht naar buiten kwam dat de Duitser alweer zijn spullen moet pakken. Hyballa is de twaalfde trainer in acht jaar die de club voortijdig verlaat. In 2020 werd Hyballa al eens eerder als trainer ontslagen bij NAC.

Voor AD-voetbaljournalist Sjoerd Mossou kwam het nieuws niet heel onverwacht. "Zijn ontslag was onvermijdelijk", aldus Mossou, zelf NAC-supporter. "Ik snap dat het voor veel mensen als een verrassing kwam, maar als je hoorde hoe de sfeer op de werkvloer was, is het niet zo raar."

In tegenstelling tot Mossou stond Robert Maaskant wel met verbazing te kijken toen hem het nieuws bereikte dat Hyballa is ontslagen. "Dat hij ergens in dit seizoen zou worden ontslagen had ik wel verwacht, maar na twee verloren wedstrijden nog niet", vertelt de oud-trainer van de Bredase club. "Ik kan mij bijna niet anders voorstellen dat er incidenten hebben plaatsgevonden. Voetbalinhoudelijk past hij juist uitstekend bij de club."

Op de rit krijgen

Hyballa kwam vorig seizoen in de winter naar Breda om de boel weer op de rit te krijgen bij de club. Met succes: waar de club bij zijn komst nog op de twaalfde plek stond, bereikte de Duitser met een zesde plek de play-offs. In de tweede ronde tegen FC Emmen hield de strijd om een plek in de Eredivisie op, maar over het spel dat Hyballa speelde, hadden de supporters en de club niks te klagen. Toch is het 'huwelijk' tussen Hyballa en NAC snel voorbij.

"Over zijn oefenstof en kennis waren niet zoveel twijfels, maar toen de spanning op sportief gebied begon de stijgen werd het voor de club moeilijker om met hem samen te werken", zegt Mossou. "Toen ze hem binnenhaalden wisten ze wat ze van hem konden verwachten. Op dat moment hadden ze iemand zoals Hyballa ook wel nodig. De club was dood, maar hij kon NAC weer nieuw leven inblazen. Hij begon goed, maar tijdens de nacompetitie zag je al dat hij onder druk steeds extremer werd."

Ook Kees Kwakman zei in Voetbalpraat niet verrast te zijn door het ontslag van de Duitse trainer. "Als je leest wat er allemaal is gebeurd. Hoe hij zich gedroeg op de werkvloer, dat is geen normale werksfeer", zegt de analist. "Al met al is het best zielig voor Hyballa, want hij kan zich blijkbaar niet in toom houden. Hij krijgt het niet voor elkaar om dat goed te krijgen, dat is best wel treurig."

Maaskant vindt het vooral opmerkelijk dat zijn oude club in de afgelopen acht jaar twaalf verschillende trainers aan het roer heeft gehad. "Het is een wegwerpproduct geworden. Ik vind het absurd dat er zoveel trainers worden ontslagen."

Wie nu?

Nu moet NAC dus weer op zoek naar een nieuwe trainer. De ambities zijn duidelijk: terugkeren in de Eredivisie. Maar wat voor trainer heeft de club daarvoor nodig? "Het is logisch dat er weer een nieuwe trainer komt die aanvallend speelt", stelt Mossou. "Het spel dat Hyballa speelde waren de fans blij mee. Dick Schreuder of Henk de Jong zouden logische opties kunnen zijn. Zij hebben ook al ervaring in de Keuken Kampioen Divisie."

"Het lijkt door dit ontslag misschien niet zo, maar het is op dit moment rustig binnen de club. Met het materiaal dat de club nu heeft, kan een nieuwe trainer prima instappen."

Robert Maaskant zegt zijn pupil Rob Penders een goede kandidaat te vinden. "Ik zou dat een hele logische keuze vinden. NAC is overgenomen door een aantal supporters en die willen graag een Bredaas gezicht hebben. Rob Penders is natuurlijk het gezicht van NAC", aldus Maaskant.