<
>

Dit zijn de kwaliteiten van de 'ondergewaardeerde' Weghorst

Niet alleen vanwege zijn winnende goal tegen Ierland en zijn onvrede over zijn reserverol pakte Wout Weghorst een hoofdrol bij Oranje. Tegenover de camera's van ESPN legde de markante spits uit waarom hij in eigen land nog wel eens 'ondergewaardeerd' wordt. Weghorst heeft het hierbij over 'bepaalde kwaliteiten', die misschien niet allemaal even sexy zijn als het maken van veel doelpunten.

ESPN licht drie van die ondergewaardeerde kwaliteiten van Weghorst uit.

Kopmonster

De eerste van deze drie kwaliteiten mag geen verrassing heten. De 1 meter 97 lange Weghorst is sinds jaar en dag een van de beste koppers in het topvoetbal. Het is een kwaliteit die hij vanuit de krochten van het profvoetbal, als reserve bij FC Emmen, telkens heeft weten vertalen naar een hoger niveau. Of het nu bij Heracles Almelo, AZ, VfL Wolfsburg, Burnley, Besiktas, Manchester United of Hoffenheim was, een luchtduel aangaan tegen Weghorst is een forse taak.

In zijn periode bij Wolfsburg eindigde de spits uit Borne zelfs tot de effectiefste kopper in de gehele Bundesliga. In Nederland balbezitsland, waar het positiespel het liefst 'kort en verzorgd' verloopt, kan kopkracht bij een spits een uitstekend Plan B vormen. En met Weghorst is de lange bal óók een valide optie.

Defensief gretig

Het klinkt misschien wat vreemd, een spits beoordelen op zijn defensieve kwaliteiten. Maar nu het topvoetbal in het tijdperk van de allrounder leeft, waar de spits de 'eerste verdediger' is en de keeper de 'eerste opbouwer' zijn de onvermoeibare defensieve inspanningen van Weghorst zeer dankbare kwaliteiten voor zijn trainers.

Niet voor niets bleef manager Erik ten Hag zijn landgenoot vorig seizoen opstellen bij Manchester United, zelfs na een enorme periode van doelpuntendroogte. Met Weghorst in de punt ben je van één ding namelijk verzekerd. Qua drukzetten neemt hij nooit zomaar eventjes vrijaf.

Immer beschikbaar

Beschikbaarheid is een goud goed in het topvoetbal, zeker nu topspelers alsmaar meer officiële wedstrijden te verteren krijgen. En in dat opzicht is Weghorst een marathonman. Zijn halfjaartje op Old Trafford was zijn eerste buitenlandse periode waarin hij niet continu nodig was. En bij Weghorst weet je: hij is zelden geblesseerd.

Koppen, afjagen en beschikbaar-zijn. Het zijn misschien niet de kwaliteiten waarmee je op een poster aan iemands muur komt te hangen. Maar het zijn precies de eigenschappen die Weghorst voor elke trainer onmisbaar maakt.