<
>

Mark Flekken heeft zijn plek onder de Oranje-lat vooral aan één kwaliteit te danken

ProShots

Om te stellen dat de keeperssituatie bij Oranje al een tijdje rommelig aanvoelt, is nog een understatement van jewelste. De basisplek voor Mark Flekken tegen Griekenland is de elfde (!) keeperswissel in 25 interlands tijd. In die periode stonden liefst zes verschillende keepers onder de lat, en stond geen enkele Oranje-goalie langer dan zes interlands op rij in de basis.

Door de blessure bij Justin Bijlow heeft Flekken vanavond in Ierland weer een kans om zich (voorlopig) bovenaan de keepers-hiërarchie te plaatsen. Als we inzoomen op de data van de mogelijke Oranje-keepers, zien we dat hij deze kans vooral aan één kwaliteit te danken heeft.

Beschikbaar

'The best ability is availibity', luidt het Amerikaanse sportgezegde. Hoe getalenteerd je ook mag zijn, je kan pas van volledige waarde zijn als je er bént. Beschikbaarheid is cruciaal, al helemaal voor een keeper. En in dat opzicht heeft Flekken een flink streepje voor op zijn grootste concurrent Bijlow.

Sinds Flekken de definitieve eerste doelman bij Freiburg werd, miste hij geen wedstrijd vanwege blessures. Het contrast met Bijlow, die sinds zijn doorbraak bij Feyenoord in 2018/19 in totaal al ruim anderhalf jaar (!) met verscheidene kwetsuren langs de kant stond, is vanuit dit oogpunt groot.

Ook bij Andries Noppert is het vermijden van blessurepech een herhaaldelijk probleem gebleken. Bij de pas doorgebroken Bart Verbruggen staat niet fitheid, maar het rotatiebeleid van Roberto De Zerbi in de weg van een consistent hoeveelheid speelminuten. De trainer van Brighton heeft vanaf de voorbereiding duidelijk aangegeven dat hij het gehele seizoen zal blijven roteren tussen het jonge Nederlandse keeperstalent en de ervaren Jason Steele.

Kortom, qua beschikbaarheid geniet Flekken een flink voordeel in de race om de Oranje-minuten. Dat is ook duidelijk zichtbaar in bovenstaande tabel, met data vanaf de start van vorig seizoen.

Puntenpakkers

Aan de hand van het verschil tussen de hoeveelheid Expected Goals die tegenstanders op hun schoten tussen de palen krijgen, en het daadwerkelijke totaal aan tegengoals, kan Opta ruwweg berekenen hoeveel goals een keeper 'voorkomen' heeft.

Het goede nieuws is dat elk van de vijf valide Oranje-kandidaten sinds de start van 2022/23 een positieve impact heeft gehad als schotenstopper. Het minder goede nieuws voor Flekken is dat Bijlow - die ook nog eens aanzienlijk minder in actie kwam - behoorlijk wat hoger scoort in dit opzicht.

Qua tegenhoud-data is Bijlow de duidelijke nummer één onder de huidige lichting Nederlandse keepers. Nu is het vooral een kwestie van fit blijven.

Reflex-experts

Want ook op basis van reddingspercentages steekt Bijlow er cijfermatig flink bovenuit. Op de momenten dat hij kán keepen, doet hij dat botweg erg goed.

Ook hier is onderaan de streep het goede nieuws dat elk van de Nederlandse keeperskandidaten prima scoort.

Meevoetballers

Een Nederlandse keeper moet meer kunnen dan alleen tegenhouden. Soepel mee kunnen draaien in de (korte) passing is ook een vereiste.

En óók hier gaat het vinkje weer naar Bijlow. Onder leiding van Arne Slot heeft de Feyenoord-doelman duidelijke progressie geboekt als meevoetballer.

Dat Flekken nu een kans heeft om zich bovenaan de Nederlandse hiërarchie der keepers te plaatsen, heeft hij vooral aan zijn constantheid te danken. De doelman van Brentford is immer beschikbaar, en tikt vervolgens een betrouwbaar basisniveau aan. Toch lijkt de keepersstrijd onder de Oranje-lat nog lang niet gestreden.