<
>

Van Es over miskraam: "Woensdag ging ik onder een roesje en zondag speelde ik tegen Ajax"

Het laatste jaar van Kika van Es als profvoetballer is er een uit de categorie rollercoaster. Van Es raakte zwanger, maar zag haar zwangerschap mislukken. Omdat ze toen nog de droom had het wereldkampioenschap in Australië en Nieuw-Zeeland te halen, besloot ze de laatste weken van het seizoen alles op alles te zetten om voor haar laatste voetbaldroom in vervulling te laten gaan. Deze zomer zette ze een punt achter haar carrière en in de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus blikt ze terug op een zwaar jaar.

Er is nog weinig informatie bekend over zwangerschappen onder profvoetballers en dat maakte de periode voor Van Es ook niet makkelijker. "Ik vond het best moeilijk", bekent Van Es. "Je gaat naar een verloskundige. Je krijgt een echo en je laat je controleren. Vervolgens stel je de vraag: 'Wat mag ik eigenlijk doen?' Op dat moment wordt alleen gezegd dat je naar je lichaam moet luisteren. Maar wat is goed? Wat moet je voelen? Geen idee."

Vertrouwenskring

Zeker in een vroeg stadium van de zwangerschap kon Van Es het nog niet met veel mensen delen. Maar binnen haar club PSV moest ze wel een aantal mensen op de hoogte brengen. "Je komt op de club en je gaat nadenken over wie je kan informeren. Welk clubje mensen vertrouw ik? Mijn familie weet het nog niet, mijn vrienden niet. Maar er moet een clubje komen die ik ga vertrouwen en me kunnen helpen. Dus die ben ik gaan informeren. De arts, de fysiotherapeut en de hoofdtrainer. Met hen ben ik zo'n goed mogelijk plan gaan maken. Door vooral goed te communiceren. Zij wisten hoe ik me voelde. We zijn de krachttrainingen iets gaan aanpassen. En dat was makkelijk uit te leggen naar de rest, want ik heb een slechte knie dus ik doe dingen aangepast."

Van Es let goed op zichzelf, maar weet nog steeds niet wat allemaal wel en niet kan om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen. "In de week was het interlandperiode. Toen ben ik binnen gaan trainen omdat we dachten dat het slim was om het zo rustig mogelijk aan te doen. Want je mag tot twaalf weken in verwachting in groepsverband met duels trainen met alles erop en eraan. Dat hebben we goed samen met elkaar bekeken."

Miskraam

De zwangerschap mislukt en omdat Van Es nog een voetbaldroom heeft om te verwezenlijken wil ze vervolgens zo snel mogelijk weer op het veld staan. "Daarna krijg je de miskraam. Je krijgt medicatie om ervoor te zorgen dat alles eruit is. Dat ging bij mij allemaal fout. Vervolgens ben ik onder een roesje geweest. Ik ging woensdag onder een roesje en op zondag speelden we tegen Ajax. En ik stond na dat roesje van woensdag op vrijdag weer op het veld."

Gesteund door kennis over wat wel goed of niet goed is, is Van Es niet. En nu ze maanden later terugkijkt op die periode knagen er een aantal zaken. "Achteraf, het was een week voor de bekerfinale, denk je: Kika ben je wel slim geweest? Is het wel slim geweest dat je binnen een dag weer op het veld staat. Destijds vroeg ik aan mijn fysiotherapeut of het mocht. 'Doe wat goed voelt met je lichaam.' Tsja, is het verantwoord geweest? Ik denk het niet. Maar er is ook achteraf gewoon te weinig kennis. Wat kan wel en wat kan niet. Het heeft er bij mij niet voor gezorgd dat het fout is gegaan, maar dat is wel een hele moelijke periode geweest. Je gaat wel denken of je niet iets anders had moeten doen."

Halverwege mei verliest PSV Vrouwen de halve finale van de Eredvisie Cup tegen Ajax, een week later is FC Twente Vrouwen in de bekerfinale te sterk. Het zijn de laatste wedstrijden waarin Van Es zich nog aan bondscoach Andries Jonker kan laten zien voordat ze wordt opgenomen in de voorselectie voor het WK. "Het is allemaal zo kort en pril. Maar dat is ook iets in mij dat wanneer ik ergens voor wil gaan dat ik door muren ga. Of het verantwoord is? Nee, maar ik wilde die bekerfinale spelen. Dus een week later. Krankzinnig. Maar ik wilde naar het WK en Andries Jonker moest zien dat ik wedstrijdminuten maakte. Daar heb ik alles voor gelaten. Of het achteraf slim is geweest dat denk ik niet. Maar dat is ook een beetje de persoon die ik ben denk ik."

Van Es heeft het in de podcast over veel meer dan alleen haar zwangerschap. Zo praat Van Es openlijk over haar jeugd, waarin ze een jongen wilde zijn en dat van haar familie mocht op voetbaldagen. Daarnaast gaat het over Lieke Martens, met wie Van Es al samenspeelde bij amateurclub Olympia'18. Ook haar dubbele beenbreuk, knieblessure tijdens het gewonnen EK en het feit dat ze gepasseerd werd door Mark Parsons komen aan bod.

De aflevering met Kika van Es staat vanaf 13:00 uur op je favoriete podcastapp als Spotify of iTunes. De uitzending met Van Es is vanaf 22:00 uur te zien op ESPN 2.